Soile Isokoski ja Marita Viitasalo - Paul Hindemith - Das Marienleben

SOILE ISOKOSKI JA MARITA VIITASALO
Paul Hindemith: Das Marienleben
Ondine
Rainer Maria Rilken 15 runon sarjaan sävelletty, aikoinaan Paul Hindemithin sinnikkäästi kohentelema laulusarja on saanut omistautuneet tulkit.

Das Marienleben on säveltäjänsä musiikkiteoreettisten ja -esteettisten näkemysten konkretisoituma. Levytys välittää vilpittömän, vahvan tahdon palvella säveltäjän tarkoitusta.

Teos vaatii kolmisointuajattelusta luopuneelle 1900-luvun alkupuoliskon modernismilleen sekä ennakkoluulottomat esittäjät että kuulijat. Soile Isokosken pitkälinjainen, lyyrinen ja taipuisa sopraano on omiaan Hindemithin kontrapunktisen dialogin huimaan laajuuteen ja harmoniseen haastavuuteen. Marita Viitasalon piano-osuus on ilmaisurikas ja vakuuttava. Palkittujen ja kiiteltyjen, tälläkin teoksella ympäri maailmaa konsertoineiden taiteilijoiden yhteistyökokemus kuuluu Marian eri elämänvaiheiden ja pohdintojen tulkinnassa.

Tunnistettavat koraalisäkeet pilkahtelevat modernin sävelkudoksen säikeinä barokin mestareilta omaksuttujen periaatteiden mukaan.

Hindemithin innoittajan, Stuppachin madonnan (Grünewald 1517-19) äiti-lapsi yksityiskohtaa on käytetty hieman vastaavasti levyn ulkoasussa nykyaikaiseen taittoon yhdistäen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.