Sopuisaa suurellisuutta sinfonian tahdissa

Brittiläinen kapellimestarivieras Sian Edwards johdatti keskiviikkoiltana loppuunmyydyn Taulumäen kirkon yleisön kirkkaasti kimaltelevan elävien lohdun ääreen vainajien muistopäivän kynnyksellä.

Esitettäväksi teokseksi valikoitunut Johannes Brahmsin (1833–1897) Saksalainen sielunmessu op. 45 oli ilahduttava osoitus Jyväskylä Sinfonian ja Mikkelin kaupunginorkesterin tasokkaasta yhteistyöstä ja osaamisesta. Tavanomaista mittavamman soittajakokoonpanon rinnalla esiintyi myös Jyväskylän Oopperakuoro, joka viimeisteli toteutuksen varsin näyttävät ja kuuluvat raamit.

Kuoropainotteisen teoksen solisteina toimivat sopraano Kaisa Ranta ja baritoni Aarne Pelkonen, jotka suoriutuivat osuuksistaan kiitettävästi huolimatta ajoittain melkoisesta äänenvoimakkuudesta.

Etenkin kuoron sopraanojen lävistävä terävyys kohosi paikoin äänimassan pintaan ja tahtoi peittää muita elementtejä alleen, tosin lähes yksinomaan dramatiikan ja narratiivin kannalta olennaisimmissa kohdissa. Muuten soittajien, kuoron ja solistien yhteistoiminta oli oikein sopuisaa ja puhuttelevaa kuultavaa.

Kapellimestari Edwardsin selkeästi vahvin osaamisalue oli sekä hienotunteisuuden että yllätyksellisyyden vaaliminen koko konsertin ajan. Esimerkillisen dynamiikantajunsa ansiosta hän sai orkesterin leijuttelemaan lopukkeita, kypsyttämään teoksen purkauksia sekä antamaan voimakkaimmissa osuuksissa muistutuksen miltä kontrolloitu fortissimo parhaimmillaan kuulostaa.

Etenkin kuudennen osan asteittain kasvanut huipentuma toi ison kokoonpanon esiin kaikessa komeudessaan, mutta silti asianmukaisen hallitusti ilman yliyrittämistä tai pakottamista.

Sielunmessusta jäi lopulta poikkeuksellisen kevyt ja miellyttävä tuntuma, paljolti viimeisen osan kuulaan rauhallisuuden ansiosta. Täysi salillinen kiitti esiintyjiä teokselle ominaisella tavalla: pitkin ja hartain, mutta arvostavan hillityin aplodein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.