Sotkuinen rikosvyyhti

VARES - SUKKANAUHAKÄÄRME

R eijo Mäen kirjoissaan kehittelemä yksityisetsivä Jussi Vares seikkailee jälleen valkokankaalla. Kyse on jo viidennestä Vares-elokuvasta ja lisää on tulossa. Ohjaajana on tällä kertaa Lauri Törhönen. Aiempia Vares-elokuvia ovat tehtailleet Törhösen lisäksi Aleksi Mäkelä ja Anders Engström.

Vares - sukkanauhakäärme alkaa Kakolan vankilasta, jossa Torsten Rapp ( Petri Manninen) valmistelee pakoaan. Tunnelma on kireä ja jännittynyt, väkivallan uhka on koko ajan ilmassa. Samaan aikaan Vares ( Antti Reini) saa tehtävän. Varakas asianajaja Pauli Kontio ( Carl-Kristian Rundman) haluaa selvittää vaimonsa mahdollista uskottomuutta ja Vares jäljittää espanjalaisen naistenmiehen Jesus Maria Lobon ( Ilkka Villi) liikkeitä.

Taustalta paljastuu pian huumeita ja laajempia rikollisia yhteyksiä. Juttu laajenee ja Vares joutuu yhä syvemmälle korruption upottavaan maisemaan. Voitto Fjäderin ( Ari Wirta) pyörittämä kuntosali osoittautuu tapahtumien keskipisteeksi ja Inga ( Katja Kiuru) Rappin entiseksi naisystäväksi.

Turkulainen Vares on nuhruinen ja boheemi yksineläjä, suomalainen versio film noirin eli mustan elokuvan klassisista etsivistä. Kauaksi on luonnollisesti tultu 1940- ja 1950-lukujen etsivätyypistä, sillä Vares on elämän kouraisema rahjus, joka viettää aikaansa kavereiden kanssa Apteekki-baarissa ja törmäilee työtehtävissään. Hänen erikoiseen kaveriporukkansa kuuluvat pastori Alanen ( Matti Onnismaa) ja runoilija Luusalmi ( Eppu Salminen). Kuvioon liittyy vielä Maria Järvenhelmen esittämä taksikuski Anna, jonka kanssa Vareksella on omat virittelynsä.

Vareksen hahmoon on lainattu piirteitä Elliott Gouldin tulkitsemasta Philip Marlowesta vuoden 1973 mytologisessa Pitkät jäähyväiset -elokuvassa ja saksalaisessa Tatort-sarjassa 1980-luvulla esiintyneestä Götz Georgen esittämästä etsivästä nimeltä Horst Schimanski, jolla oli samanlainen takkikin kuin Vareksella. Roman Polanskin Chinatownista (1974) lainattu nenälaastari ilmestyy myös Vareksen ahavoituneille kasvoille.

Vares-elokuvat edustavat yhdenlaista rikoselokuvien kierrätyskeskusta, jossa on aineksia perinteisistä dekkareista, mutta myös muuta kulttuurista rihkamaa. Tuotannollisilta ja ohjauksellisilta arvoiltaan ei Vares - Sukkanauhakäärme ole lähelläkään Robert Altmanin nerokkaasti ohjaaman Pitkät jäähyväiset -elokuvan tunnelmia. Suomalaisen Vareksen voisi enemmänkin nähdä eräänlaisena yksinkertaistettuna b-versiona suhteessa alkuperäisiin. Sotkuinen on epäluulon vyyhti tässäkin Vareksessa, ja erityisesti naisrooleissa olisi kehittelemistä.

B-elokuvat edustivat jo Hollywoodissa nopeasti kasattuja versioita, ja näin käy uuden myös Vareksen kohdalla. Törhösen ohjaus korostaa rinnakkaisleikkausta, joten tapahtumia siirrellään vankilan ja Vareksen jäljitysten välillä. Antti Reini on sinänsä sympaattinen Vares, "Turun Mike Hammer", millä viitataan Mickey Spillanen kirjoissaan luomaan hahmoon, jonka muistettavimman valkokangasesiintymisen teki Ralph Meeker Robert Aldrichin ohjaamassa, etsivätyypin murrosta ennakoineessa elokuvassa Kiss Me Deadly (1955).

Ohjaus: Lauri Törhönen. Rooleissa: Antti Reini, Petri Manninen, Maria Järvenhelmi. Tyyylilaji: toiminta, rikos (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.