Southpaw

Southpaw

Arvio: 4/5

Ohjaaja Antoine Fuqua on tullut tunnetuksi pyyhkivistä kamera-ajoistaan, joiden alle varsinainen tarina on usein unohtunut. Uusi Southpaw -elokuva sen sijaan on vaikuttavasti rakennettu ja muodollisesti kiinteä näkymä Jake Gyllenhaalin esittämän nyrkkeilijän kujanjuoksuun. Nimi Southpaw viittaa vasenkätisyyteen.

Tarinan alussa Billy Hope on uransa huipulla kevyen keskisarjan maailmanmestarina. Entisestä lastenkotien kasvatista on kasvanut armoton taistelija niin kehässä kuin sen ulkopuolella. Käytännön tasolla ohjaksia pyörittää kuitenkin toimelias vaimo Maureen (Rachel McAdams). Perheeseen kuuluu vielä nuori tytär Leila (Oona Laurence), joka laskee isänsä saamia arpia ottelujen jälkeisenä iltana.

Billyn manageria Jordania tulkitsee räppäri 50 Cent.

Elämä muuttuu dramaattisesti traagisten tapahtumien jälkeen, ja Billy huomaa olevansa lähes tyhjän päällä. Epätoivon, tuskan ja kärsimyksen hetkinä hän tutustuu nuoria nyrkkeilijän alkuja valmentavaan Tick Willsiin (Forest Whitaker), ja uuden nousun siemenet ovat ilmassa.

Kaikkien aikojen nyrkkeilyelokuva, Martin Scorsesen Kuin raivo härkä (1980), on osittain Fuquan lähestymisen taustalla. Ohjaaja hyödyntää myös monia Hollywood-kliseitä lähestymistavassaan, tehden sen kuitenkin tyylillä.

Siksi Southpaw on koskettava ja aidon tuntuinen kokemus, jossa Jake Gyllenhaal tavoittaa tulkintaansa erityistä riipivyyttä ja raastavuutta. Forest Whitaker on roolissaan myös vahva, ja Oona Laurence suorastaan mainio.

Mauro Fioren kuvaus keskittyy voimallisiin lähikuviin ja toimintajaksojen tiiviyteen. Fuquan (mm. Training Day) ohjaus on parhaimmillaan arjen tasoa kuvaavissa pitkissä otoksissa.

Ohjaus: Antoine Fuqua. Rooleissa: Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker, Oona Laurence. Tyylilaji: draama, urheilu. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.