Speed Racer

SPEED RACER

Kun Matrix vuonna 1999 ilmestyi, riemulla ei ollut mitään rajoja. Ehkä sen ohjanneet veljekset (nykyiset sisarukset, Larry vaihtoi sittemmin sukupuoltaan) Larry ja Andy Wachowski olisivat ne kauan odotetut gurut, jotka keksisivät elokuvan uudelleen. Matrixin jatko-osien jälkeen odotukset eivät enää olleet kovin korkealle. Speed Racerista tiedetään jo nyt, että se on isolla rahalla tehty floppi. Ikävä kyllä kyseessä ei ole väärin ymmärretty kätketty mestariteos.

Kun Matrix tavoitteli katu-uskottavuutta arvostavia nuoria miehiä, Speed Racer on lastenelokuva. Tai paremminkin Speed Racer on melkein lastenelokuva, sillä ikäraja K11 pitää aivan pikkupojat poissa katsomosta. Ikäraja on kohdallaan mutta ehkä elokuvasta olisi pitänyt tehdä sellainen, että se sopisi jo 7-vuotiaille.

Speed Racer perustuu kulttianimesarjaan, joka pyöri Japanissa 1960-luvun loppupuolella. Tällä ei ole mitään merkitystä. 99 prosenttia elokuvan katsojista ei ole piirrossarjaa hetkeäkään nähnyt. Merkitystä sen sijaan on sillä, että Speed Racer yrittää olla anime, joka on toteutettu oikein näyttelijöin. Tätä eivät edes monet kriitikot ole tajunneet. Idea on hyvä mutta toteutus aiheuttaa vain päänsärkyä.

Päähenkilö Speed Racerin kohtalo elämässä sinetöitiin jo ristiäisissä. Speed Racer on aina halunnut kilpa-ajajaksi isoveljensä tavoin. Mutta isoveli joutui eräässä kisassa onnettomuuteen ja kuoli. Vai kuoliko? Speed Racerin isä ( John Goodman) rakentaa kilpa-autoja ja äiti ( Susan Sarandon) rakentaa perhettä. Vanhoillisuus jyrää Racerin perheessä.

Juoni on koottu peruspalikoista. Siinä ei ole mitään järkeä tai mielenkiintoa. Speed Racer hokee kyllästymiseen saakka perheen tärkeyttä. Perhejaaritteluiden vuoksi elokuva kestää himpun yli kaksi tuntia, missä on puoli tuntia liikaa.

Mutta keskusteluja paremmin eivät onnistu lukuisat kilpa-ajokohtauksetkaan. Niiden tunnelmaan on otettu mallia futuristisista videopeleistä, tyyliin Wipeout. Kisat silti näyttävät siltä kuin muoviautot ajaisivat lelukilparadalla. Kaikki tapahtuu liian nopeasti ja liian läheltä kuvattuna, jotta kisoista saisi mitään selvää. On vain kamala kaaos.

Elokuva sijoittuu retrofuturistiseen maailmaan, jolle ei löydy vastinetta tosielämästä. Henkilöhahmot ovat tylsiä ja yhdentekeviä. John Goodmanin ja Susan Sarandonin kaltaisille hyville näyttelijöille ei löydy mitään näyteltävää. Itseäni huvitti kovasti se, että Goodman näyttää aivan videopelihahmo Super Mariolta.

Keksin Speed Racerille yhden ainoan käytön, ja se on lääketieteellinen. Jos Speed Racer ei laukaise katsojassa epilepsiakohtausta, niin ei sitten mikään.

MARKO AHONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.