Stella - Jokin on muuttumassa

STELLA

Jokin on muuttumassa

Universal

Joensuulainen Stella on tehnyt jälleen sen, minkä parhaiten osaa. Levyllisen laadukasta poppia. Yhä enemmän Stella on myös jykevää rockia. Vuosien varrella Stella on muuttunut varmoin askelin kohti raskaampaa ilmaisua.

Vuonna 2004 ilmestynyt debyytti Kuuntelija oli raikas tuulahdus seesteiseen suomipoppiin. Kohtalokkaat sanoitukset tuntuivat alakuloisilta, mutta vastapainoksi soitto oli hyväntuulista ja tarttuvaa. Kaksi vuotta myöhemmin valmiina oli Pelkääjän paikalla, jolla Stella haki ehkä väkisin kovaa hittiä. Moni biisi kuulostaa nyt ylituotetulta ja turhia koukkuja on liikaa. Katri Ylanderin Idolsissa laulama Piste.-biisi säilyi edelleen Stellan suurimpana hittinä.

Stellan toistaiseksi paras levy Löytäjä saa pitää (2008) on myynyt edellisten levyjen tapaan kultaa. Keskelle levyä oli sijoitettu kahdeksanminuuttinen Puitten sylissä -progeilu. Bändi hehkui tervettä itsevarmuutta.

Nyt ilmestynyt Jokin on muuttumassa kuulostaa paljon edeltäjältään. Stella kahlitsee kuulijansa hallitulla popilla ja rockilla. Monimutkaista progea ei ole unohdettu, mutta esimerkiksi Hän ei ole täällä on maltillisesti vain reilut viisi minuuttia pitkä.

Laulaja Marja Tahvanainen on ollut aina taidokas ja kypsä tulkitsija. Jokin on muuttumassa -levyllä äänessä on aiempaa enemmän syvyyttä ja lämpöä. Tahvanainen ei ole kirjoittanut biisejä itse, mutta hänellä ei ole mitään vaikeuksia saada kuuntelijaa keskittymään lyriikkaan. Siitä huolimatta ihmissuhteita käsittelevät sanoitukset eivät jää niin hyvin mieleen kuin aiemmilla levyillä.

Stella osaa tarvittaessa olla monimutkainen ja mahtipontinen, mutta parhaat biisit syntyvät yksinkertaisista aineksista. Kitarat ( Heikki Marttila ja Janne Sivonen), rummut ( Matti Virkkunen) ja basso ( Tuomas Tahvanainen) soivat varmoissa käsissä.

Trendien sijaan Stella on ajaton. Muodikasta folkiakin levyllä on, mutta Scandinavian Music Groupilta tuttuja banjoja ei kuulla.

En usko, että Stella nousee tälläkään levyllä suomirock-festareiden pääesiintyjäksi. Apulannat ja jennivartiaiset saavat antaa kuitenkin ison kiitoksen, jos saavat Stellan festareilla "lämppärikseen". On varmaa, että Stella luo mihin tahansa tapahtumaan lämmintä tunnelmaa.

Stellan suurin saavutus on kaksi peräkkäistä levyä, joilla ei ole yhtään heikkoa biisiä. Suomi tarvitsee enemmän tällaisia tasavarmoja ja nöyriä popin ja rockin tekijöitä.