Street kings

STREET KINGS

Rikoskirjailija James Ellroyn ( L.A.Confidential, Musta Dahlia) käsikirjoitukseen pohjautuva Street Kings maalaa mielipuolisuutta hipovan kuvan Los Angelesin poliisivoimien (LAPD) korruptoituneisuudesta.

Ohjaaja David Ayer on aiemmin liikkunut vastaavissa ympyröissä käsikirjoittajana. Samanlaiset teemat olivat esillä elokuvassa Training Day (2001), jossa hyvästä poliisista oli tullut paha.

Ellroyn ja Ayerin tavoitteena on nähtävästi ollut tuoda näkemykseensä uskottavuutta ilkeiden yksityiskohtien kautta. Niitä tarjoillaankin varsin runsaasti. Juoni on rikoselokuvien perusaineistoa. Se käsittelee ihanteiden ja moraalin katoamista poliisien työstä.

Street Kingsin synkkääkin synkeämmän teesin mukaan valta tekee sokeaksi, jopa sekopääksi, myös poliisipiireissä. Teesinsä läpiviemisessä elokuva saa liioittelun sävyjä.

Kadut puhtaiksi vastuuttomin keinoin

Laitoksensa paras, tai ainakin tehokkain, etsivä Tom Ludlow ( Keanu Reeves) on jossain vaiheessa kadottanut tuon rajan. Vaimo on kuollut, viina on alkanut maistua ja Tom on päättänyt, että tarkoitus pyhittää keinot. Kadut on pidettävä puhtaina ja Los Angelesin ghetoissa sitä hommaa riittää.

Tom on selvinnyt vastuuttomista toimistaan, koska hän on ollut aina mahtailevan poliisipäällikkö Jack Wanderin ( Forest Whitaker) suojeluksessa. Nyt hän kuitenkin joutuu LAPD:n sisäiseen tarkkailuun poliisipäällikkö Biggsin ( Hugh Laurie) toimesta.

Tom aikoo pelotella Washington-nimistä poliisia, jonka uskoo kielineen Biggsille. Yllättäen Washington joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi ja Tomia epäillään murhasta. Wander tulee taas Tomin avuksi, mutta nyt Tom siirretään paperitöihin.

Tom ei malta pysyä jutusta erossa. Hän onnistuu saamaan jutusta tietoja nuorelta etsivä Diskantilta ( Chris Evans) ja he ryhtyvät selvittämään Washingtonin yhteyksiä Los Angelesin huumehöyryisiin rikollisjengeihin omin päin. Yllättäen jäljet johtavatkin lähemmäs.

Ei vakavasti otettavaa

Vähäeleinen Reeves on elokuvan kantava voima. Reevesissä yhdistyy sopivassa suhteessa aggressiivisuus ja viileä etäisyys. Tom Ludlow ei ole silti varsinaisesti mukava kaveri. Forest Whitakerin osana on näytellä elokuvan hulluinta henkilöä ja siihen hänen olemuksensa taipuu hyvin.

Miehisessä tarinassa on kaksi pientä naisroolia: Tomin tyttöystävä, sairaanhoitaja Grace ( Martha Higareda) ja Washingtonin vaimo ( Naomie Harris). He yrittävät toistella, että väkivaltaa ei voiteta väkivallalla.

Street Kings haluaa olla vakavasti otettava, mutta yltyy sellaiseen teatraalisuuteen, ettei se voi sitä olla. Liipasinsormea vähän hillitsemällä ja henkilöitä inhimillistämällä Street Kings voisi olla uskottavampi.

KAISA HILTUNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.