Sukella sekaan, jos uskallat

Musiikin ja elokuvien lisäksi netistä voi poimia luettavakseen jopa kokonaisia kirjoja,

jos niiden lukeminen näytöltä vain ei hirvitä.

Suurimpaan osaan verkossa ilmaiseksi levitettävästä musiikista ja elokuvasta kätkeytyy koukku ja toive.

Tekijät toivovat, että hyvään biisiin tykästynyt kuulija tukisi muusikkoa ostamalla aidon levyn. Tai että kaveriporukalla tehty lyhytelokuva päätyisi sellaisiin silmiin, joista tekijöille poikisi palkallisia töitä. Silti tosiasia on, että osalle kuluttajista riittää ilmainen tuote.

Kirjailijoiden ei tarvitse toivoa sormet yhtä tiukasti ristissä. Vaikka verkkotekniikka ja läppärit kehittyisivät miten, on kirjan paras käyttöliittymä edelleen kirja. Sarjakuvakin on aina mukavampi nauttia kouriintuntuvana albumina kuin näytöltä sivuja selaillen.

Niinpä jotkut kirjailijat ja sarjakuvantekijät ovat ryhtyneet julkaisemaan teoksiaan surutta verkossa ilmaiseksi. Haaviin voi jäädä uusia lukijoita, ja ne vanhat tuskin lopettavat kirjojen ostoa kuitenkaan.

Piraatti-Potter uhkaa markkinoita?

Osa kirjailijoista toki pelkää kasvavaa kirjapiratismia. Englannin kirjailijoiden yhdistys jätti äskettäin kannanoton, jonka mukaan se uskoo internetin tekevän kirjallisuudelle saman, minkä se viihdeteollisuuden edustajien mukaan on tehnyt musiikille ja elokuville.

- Piratismi iskee pahimmin niihin kirjoittajiin, joiden kirjoja luetaan vähän kerrallaan: runoutta, kokkikirjoja, matkaoppaita, novelleja, sanoi yhdistyksen puheenjohtaja, kirjailija Tracy Chevalier The Timesissa.

Chevalierin mukaan verkkopiratismi satuttaa juuri tästä syystä pahiten vähemmän tunnettuja ammattikirjailijoita, vaikka J.K. Rowling Harry Potter-sarjoineen lieneekin verkon eniten piratisoitu kirjailija.

Kovimpien nimien uutuudet vuotavat nykyisin verkkoon kuten musiikkikin.

Kirjaston tavoin kirjamyynnin puolesta

Kaikki eivät ole samaa mieltä verkon vaarallisuudesta. Neil Gaiman antoi helmikuussa vanhan romaaninsa American Godsin kaikkien luettavaksi verkossa. Kankean selainohjelman kautta, mutta kuitenkin.

Gaimanista verkko ei ole kirjailijan vihollinen sen enempää kuin kirjastokaan. Kirjan ilmainen saatavuus on markkinointikikka: se levittää tietoa kirjoittajansa olemassaolosta.

- En näe asiaa niin, että kyse olisi ihmisistä, jotka joko lataisivat kirjan ilmaiseksi tai ostaisivat sen minulta. Näen sen niin, että kyse on siitä, mistä ylipäätään tulevat ne ihmiset, jotka ostavat kirjojani, kirjoitti Gaiman blogissaan.

Kikka taisi toimia, sillä kokeilun ajan kirjaa myytiin kolme kertaa niin paljon kuin edellisinä kuukausina. Harva tuskin viitsi lukea 500-sivuista kirjaa selaimellaan, mutta pari ensimmäistä lukua kahlannut saattoi tehdä ostopäätöksen. Samasta syystä Gaimanin omilla sivuilla on jo vuosia ollut kokonaisia novelleja.

Internetin suurin ilmainen verkkokirjasto on Project Gutenberg, jonka sivuilla on tällä hetkellä yli 25 000 kokonaista kirjaa Mark Twainin ja Jane Austenin klassikoista alkaen. Niitä voi ladata myös kämmentietokoneisiin, joista lukeminen sujuu kätevästi.

Sivun kirjat eivät ole piraatteja, vaan niiden tekijänoikeus on rauennut Yhdysvalloissa esimerkiksi iän vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.