Suomalaiselle esikoiskirjalle kunniaa Yhdysvalloissa

Elina Hirvosen (s. 1975) esikoisromaani Että hän muistaisi saman nousi suomalaiskirjalle harvinaiseen julkisuuden paisteeseen Yhdysvalloissa.

Sunnuntaina ilmestynyt New York Times Book Review oli nostanut romaanin kanteensa. "Voimakas, herkkä ja lempeä", kuvasi arvostetun laatulehden kriitikko Liesl Schillinger romaania. Toimittaja-dokumentaristi Hirvosen teos ilmestyy toukokuun lopulla Yhdysvalloissa. Romaanin julkaisee Tin House Books.

Että hän muistaisi saman ilmestyi syksyllä 2005, ja se valittiin samana vuonna Finlandia-ehdokkaaksi. Teos on yhden päivän romaani nuoresta helsinkiläisnaisesta, joka on matkalla tapaamaan mielisairaalassa olevaa veljeään. Romaanissa kuvataan yksittäisen perheen tragediaa Suomen ja Yhdysvaltain lähihistorian tapahtumien kautta.

Tin House Booksin kustannusjohtaja Lee Montgomery arvelee kirjan Suomessa kustantaneen Avain-kustantamon tiedotteessa, että "romaani saattaa olla huomattavan kiinnostava Yhdysvalloissa, koska siinä päähenkilöiden hyvin yksityiset kokemukset yhdistyvät eurooppalaiseen näkökulmaan syyskuun 11. päivän tapahtumista ja niitä seuranneesta Irakin sodasta."

Hirvosen romaani on ilmestynyt Suomen lisäksi jo Italiassa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Virossa, Puolassa ja Saksassa. Romaanin käännösoikeudet on myyty myös Islantiin ja Unkariin.

Teos keräsi ilmestyessään kiittäviä arvioita myös kotimaassaan:

"Elina Hirvonen, 30, on onnistunut kirjoittamisessaan täydellisesti, ja jopa heti esikoisromaanissaan", kirjoitti kriitikko Jorma Heinonen Keskisuomalaisessa 19.11.2005.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.