Suomen Kansallisteatteri – Frankenstein

Viktor Frankensteinilla (Antti Luusuaniemi) on visio täydellisestä oliosta. Luonnon yksinoikeus ihmisen luojana ei tyydytä vimmaista, suurenmoisuutta tavoittelevaa tiedemiestä. Frankenstein tulee laskeneeksi käsistään luomuksen, joka vastoin odotuksia oppii muistamaan, tuntemaan ja ennen kaikkea esittämään moraalisia kysymyksiä.

Frankensteinin luomuksen roolissa nähdään Esa-Matti Long. Mitään osaamattoman ja tietämättömän, mylvivän ja korisevan ihmisenmuotoisen kuoren täyttäminen inhimillisillä ajatuksilla ja tavoilla on matka, joka voisi uuvuttaa taitavankin näyttelijän. Long taittaa taipaleen väsymättä ja pakottaa katsojan arvioimaan, kuka on todellinen hirviö. Outoutta ja erilaisuutta karttava yhteisö vai avoin, kaikkeen valmis tulokas?

Mary Shelleyn 1800-luvun alussa kirjoittamaan kauhuromaaniin pohjautuvan teoksen teemat eivät hevillä vanhene. Erilaisuuden kohtaaminen ja vastuun kantaminen teoistaan ovat nykyihmistäkin vastassa heti kotiovella, mikseivät sen sisäpuolellakin.

Puhuttelevista teemoista huolimatta Kansallisteatterin tulkintaa vaivaa paikoin ontto tunnelma. Mahtipontinen goottilaisuus tarjoaa kyllä silmänruokaa, ja koska ollaan Kansallisteatterissa, vesisade, lumisade ja tulipalo on mahdollista toteuttaa sormia napsauttamalla. Näyttävyys on toki teatterissa paikallaan, mutta välillä lavalla tuntuu myös tapahtuvan asioita ainoastaan visuaalisuuden vuoksi.

Olion ja vanhan viisaan miehen (Ismo Kallio) ystävyys koskettaa. Hylkiö saa sokeasta, sydämellään katsovasta vanhuksesta opettajan ja ainoan ystävänsä. Olion kumppanin kaipuun ja katkeruuden luojaansa Frankensteinia kohtaan Long tulkitsee väkevästi.

Soppaan on sekoitettu mukaan myös komedia-aineksia. Esimerkiksi Maria Kuusiluoman ja Petri Liskin pikaiset skottihahmot huonosti imitoituine aksentteineen olivat vaikeasti nieltäviä sellaisia.

Hyytävää kauhukokemusta Kansallisteatterista ei saa. Ihmisen pokkuroiminen luontoa vastaan sen sijaan herättää ajatuksia ja tuntuu ajankohtaiselta.

Käsikirjoitus: Nick Dear. Ohjaus: Mika Myllyaho. Lavastus: Kati Lukka. Rooleissa mm: Esa-Matti Long, Antti Luusuaniemi, Ismo Kallio, Minka Kuustonen, Maria Kuusiluoma, Petri Liski.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.