Suomen hevonen - Ruuhipirtin kesäteatteri

RUUHIPIRTIN KESÄTEATTERI

Suomen hevonen

Ensi-ilta Toivakassa 1.7.2011
Ruuhipirtin kesäteatterissa kaikki on kohdallaan. Ulkohuussi, itse tehdyt munkit ja aidoista aidoin toteutus Sirkku Peltolan menestysnäytelmästä Suomen hevonen.

Teatteri laskeutuu tummasävyiseen, metsäiseen notkelmaan, johon rakennetusta ilmavasta, katetusta katsomosta aukeaa hurmaava näky. Harmaasävyisen pihapiirin, jonka kruunaa väikkyvä metsälampi, kulmauksessa avautuu kuin poikkileikattuna mitä tavanomaisin nykyajan tupa; ei mitään liikaa, ei liian vähän. Romantisointi ja taidekikkailut on jätetty maailman turuille, täällä on olennainen ja välttämätön.

Sama koskee näyttelijäntyötä ja koko toteutusta. Mikko Kauranen ohjaa näyttelijöitään ekonomiseen ja omarytmiseen työhön, näytelmä hengittää ja etenee omalakiseen tahtiinsa. Näyttelijät ottavat jokainen upeasti oman tilansa ja ovat persoonallisesti ja kokonaisvaltaisesti läsnä. Luontevien näyttelijöiden käsissä mahdollinen takeltelu tai unohdus, hitaus, ujous tai arastelu näyttäytyy arvostettavana ja inhimillisenä ominaisuutena.

Mikko Kauranen saa Ruuhipirtin näyttelijät hehkumaan lavalla omaa loistavaa valoaan. Kaurasen käsissä todentuu sydäntäriipaisevasti Peltolan näytelmän ydin: kaikesta maailmanmenon myllerryksestä huolimatta elämän ajopiirturi on jokaisen sydämessä.

Peltolan rikas ja hykerryttävä kieli saa Äiten roolissa Hannele Puttosesta ikimuistoisen tulkin, häneen tiivistyy Suomen hevosen koko kosminen kauheus. Tapahtumat vyöryvät ihmisten yli niin traagisissa mittasuhteissa, ettei niille voi kuin nauraa. Äite on näytelmän keskus, jonka tarkkaakin tarkempien silmien kautta maailma peilautuu, ja jonka vielä tarkempi kieli antaa asioille oikean muodon. Hannele Puttonen on näytelmän ja elämän napa.

Riitta Manninen Ailina ja Risto Montonen Lassina ovat sykähdyttäviä kaikessa mykkyydessään ja hämmennyksessään. Jenni Oranen tuo näytelmään jäntevää energiaa teinityttö Jaanana.

Näytelmän saattelee käyntiin ihka oikea Suomen hevonen, jota sitten pyöritellään lihapulliksi ja pistellään suihin. Niiden pullien katkera maku tunki suuhun ja sieluun asti.

Teksti: Sirkku Peltola. Ohjaus: Mikko Kauranen. Rooleissa: Hannele Puttonen, Riitta Manninen, Risto Montonen, Jenni Oranen, Paavo Kovanen, Salli Marttinen, Sylvi Äijänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.