Suomi 100 -ryijy huutokaupataan huostaanotettujen lasten hyväksi – mukana 44 kutojaa

Jyväskylän Kauppakadulla sijaitsevan Taito Shopin ikkunaa koristaa tammikuun ajan näyttävä ryijy. Punaisen sävyillä ja moderneilla muodoillaan ilahduttava seinävaate on osa Taito Keski-Suomen Suomi 100 -hanketta.

– Halusimme tehdä jonkun yhteisöllisen projektin Suomi 100 -hengessä ja saimme idean ryijystä, yhdistyksen toiminnanjohtaja Oili Kinnunen kertoo.

Niin kutsuttu flammuryijy on lähes täyskopio 1800-luvulla kudotusta Kuhmoisten ryijystä, jonka Käsityön museo on saanut yksityisenä lahjoituksena. Kinnusta ja kumppaneita ryijyssä inspiroi ennen kaikkea sen moderni graafisuus.

– Ei uskoisi, että tämä on tehty alunperin 1800-luvulla. Yleensä siltä ajalta peräisin olevat ryijyt ovat täynnä pieniä yksityiskohtia.

Mukana 44 kutojaa

Seinävaatteen tekoon osallistui vuoden 2017 aikana yhteensä 44 kutojaa. Suurin osa heistä on keskisuomalaisia, mutta muutama tekijä on tullut Taito Shopin takahuoneeseen kutomaan myös maakunnan ulkopuolelta.

Myös Kinnunen itse on kutonut ryijyyn muutaman rivin. Hänen mukaansa yhden rivin nukittamiseen kuluu aikaa noin tunti. Yhteensä rivejä on 200. Valmiiksi noin parinmetrin korkuinen ryijy saatiin marraskuun lopussa, juuri ennen Suomen juhlavuoden päätöstä.

Rahoituksen ryijyn materiaalikustannuksiin Taito ry sai Keski-Suomen liiton Suomi 100 -hankerahoista.

Taustatyö paljasti jotain uutta

Ennen kutomisurakan aloittamista Jyväskylän ammattiopiston opiskelija Maria Hurme teki ryijystä kattavan taustatyön, johon kuuluivat muun muassa ryijyn kutomisohjeiden sekä nukkakarttojen laatiminen. Myös ryijyssä käytetyt langat piti värjätä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tarkka kopio alkuperäisestä. Värjäyksestä vastasi tekstiilitaiteilija Ulla Lapiolahti.

Taustatyön myötä ryijystä paljastui myös eräs hämmentävä yksityiskohta.

– Aiemmin on luultu, että ryijyssä on käytetty niin kutsuttua Kuhmoisten solmua, mutta se ei pidäkään paikkaansa. Nyt ihmettelemme, mistä solmu on saanut nimensä, Oili Kinnunen kertoo.

Tuotot huostaanotetuille lapsille

Vapaaehtoisvoimin kudottua ryijyä voi käydä ihastelemassa tammikuun ajan Taito Shopissa. Sen jälkeen se huutokaupataan tai myydään eteenpäin. Tuotot lahjoitetaan huostaanotettujen lasten käsityöharrastusten tukemiseen.

– Lahjoituskohde oli alkuperäisen Kuhmoisten ryijyn Käsityönmuseolle lahjoittaneeen henkilön toive. Pitäisi vaan löytää tapa, miten lahjoituksen teemme. Yksi vaihtoehto olisivat stipendit.

Ryijyn ostamisesta kiinnostuneita Kinnunen kehottaa olemaan suoraan yhteydessä häneen.

– Myymme ryijyn eniten tarjoavalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .