Suosikkikirjailija Veikko Huovinen on kuollut

Rakastettu satiirikko ja kainuulaisen kansankuvauksen mestari Veikko Huovinen on kuollut. Huovinen kuoli kotiseudullaan Sotkamossa, jossa hän eli hiljakseen lähes koko elämänsä. Vuonna 1999 professorin arvonimellä laakeroitu kirjailija oli kuollessaan 82-vuotias.

Veikko Huovinen nostettiin heti ensimmäisen novellikokoelmansa Hirrin ilmestyttyä Joel Lehtosen, Ilmari Kiannon ja Pentti Haanpään perinteen jatkajaksi korpiseutujen originellien ihmisten tuntojen tulkkina. Kaksi vuotta myöhemmin tuli Havukka-ahon ajattelija, jonka päähenkilö, itseoppinut filosofi Konsta Pylkkänen valloitti suomalaisten sydämet.

Sittemmin Huovisen tuotanto paisui noin 40 teokseen, ja edelleen hänen tarinansa viihdyttävät yhä uusia sukupolvia niin kirjoina kuin muinakin taidemuotoina.

Huovinen oli omasta mielestään ujo, hiljainen ja eristäytynyt. Yli viidenkymmenen kirjailijavuotensa aikana hän esiintyi harvoin julkisesti.

Huovisen viimeiseksi teokseksi jäi muusta tuotannosta poikkeava Pojan kuolema (WSOY, 2007). Siinä kirjailija kertoo koruttomasti poikansa Pekan kuoleman aiheuttamasta surusta ja itsesyytöksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.