Suosikkisarjat vetävät lasten- ja nuortenkirjoissa

Kirjasarjoista on tullut valtavirtaa kotimaisissa lasten- ja nuortenkirjoissa. Tänä syksynä julkaistavista kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista peräti puolet liittyy kirjasarjoihin: tunnetuimpien kustantamoiden 80 uutuuskirjasta 40 on sarjoja.

Sarjojen suosio näkyy selvästi myös vuoden 2012 myydyimmissä kotimaisissa lasten- ja nuortenkirjoissa. Kahdestakymmenestä myydyimmästä teoksesta liki puolet on sarjoja. Suosikkisarjat erottuvat myyntitilastoista selvästi: kärjessä ovat Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan Risto Räppääjät, Timo Parvelan Ella-kirjat, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatut ja Patut sekä Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjat. Tänäkin syksynä ilmestyvät uudet osat Risto Räppääjä-, Ella- sekä Tatu ja Patu -sarjoihin.

Suomen tuotteliaimpia sarjakirjailijoita on Merja Jalo, jonka Nummelan ponitalli -sarjassa on ilmestynyt jo yli 70 teosta. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1977. Tänä vuonna Jalon sarja jatkuu kolmella kirjalla, ja ensi vuonna luvassa on jälleen kolme kirjaa.

Suosio vaatii aikaa

Tammen lasten- ja nuortenkirjojen kustannuspäällikkö Saara Tiuraniemi muistuttaa, että sarjallisuudella on pitkät perinteet lasten- ja nuortenkirjoissa aina Viisikko-sarjan 1950-luvun suosiosta lähtien.

Tiuraniemen mukaan sarjat ovat nykykulttuurissa laajempikin ilmiö.

– Ihmiset ovat tottuneet hakemaan myös elokuvia ja tv-ohjelmia sarjoina. Tutuille hahmoille toivotaan uusia seikkailuja.

Tiuraniemi tietää, että Risto Räppääjä- ja Ella-sarjojen suosio on pitkän työn tulosta.

– Suosio ei synny hetkessä vaan vaatii aikaa. Se, mistä sarjasta muodostuu suosikki, on monen tekijän summa. Lukijoiden mieltymykset ratkaisevat lopulta, mikä kolahtaa. Se on huomattu, että me suomalaiset tarvitsemme huumoria elämään.

Lue lisää syksyn uusista lasten- ja nuortenkirjoista tiistain Keskisuomalaisen kulttuurisivulta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .