Suositun luontokirjan jatko-osa houkuttelee retkelle

Neljä vuotta sitten ilmestynyt Suomen lasten luontokirja osoittautui hittiteokseksi. Kirjaa myytiin yli 31 000 kappaletta, ja se toi tekijöilleen Iiris Kalliolalle ja Lasse J. Laineelle vuoden luontokirjan palkinnon ja valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

Tänä keväänä samalta tekijäkaksikolta ilmestyy uusi lasten luontoteos, Suomen lasten retkeilyopas. Luvassa on elämyksellistä tietoa ja ohjeita luonnon harrastamiseen.

– Kirja esittelee retkiä erilaisiin paikkoihin kuten metsiin, rannoille, soille ja tuntureille eri vuodenaikoina. Teos antaa vinkkejä muun muassa telttailusta, retkimuonista ja ensiavusta. Kerromme retkistä esimerkiksi luoliin, lintutorneille ja tähtitaivaan alle, Kalliola kuvailee uutuutta.

– Lasten luontotietämys on hyvin vaihtelevaa. Toiset lapset liikkuvat luonnossa runsaasti ja osaavat monenlaisia taitoja. Toiset ovat taas jääneet siitä pahasti paitsi. Kouluissa on vähennetty paljon ulkona ja luonnossa liikkumista käytännön syistä. Luontotietämys on monesti paperin makuista, sanoo Kalliola.

Mistä lapsen luonnon tuntemus kannattaa sitten aloittaa?

– Ihan lähiluonnosta, vaikka takapihalta. Syksyllä voi mennä taskulamppuretkelle metsään, kevätaamuna kuuntelemaan lintuja ja talvella katselemaan eläinten jälkiä lumesta, Kalliola vinkkaa.

Kipinän luontoretkeilyyn saa syttymään vielä helpommin, kun huomioi lapsen luonteen.

– Aktiivinen lapsi saattaa etsiä toimintaa. Heille vaikkapa geokätkentä voi olla hieno juttu. Toiset saattavat vain kokea luonnon kokonaisvaltaisesti. Jotkut voivat kerätä kiviä, valokuvata kasveja ja ötököitä, ja tarkkailla lintuja tai tähtiä. Hiljaisuuden kokeminen luonnossa on monelle kova juttu, Kalliola kertoo.