Surrogates - sijaisrobotit

SURROGATES - SIJAISROBOTIT
Toiminnallisen scifi-jännärin Surrogates - sijaisrobotit lähtökohta on kiehtova ja sitä paitsi ihan oikeaa science fictionia. Se on harvinaista herkkua meille scifi-faneille. Harmi vaan, että hyvä idea jää enimmäkseen hyödyntämättä, ja elokuva muuttuu edetessään aivan vain hölmömmäksi.

Tulevaisuuden maailma näyttää kovasti samalta kuin tämä meidänkin, paitsi yhdellä tavalla. Lähes jokaisella ihmisellä on sijaisrobotti, jonka avulla ihminen voi omasta kodistaan kokea turvallisesti niin arjen kuin suuret seikkailutkin.

Sijaisrobotit ovat nuoria ja virheettömän kauniita olentoja, jotka erottaa oikeasta ihmisestä vain juuri tuo virheettömyys.

Kaksi sijaisrobottia tuhotaan hämärissä olosuhteissa, minkä pitäisi merkitä vain materiaalitappioita. Mutta tällä kertaa robottien tuho tappaa myös heidän ihmisensä. Poliisit Tom Greer ( Bruce Willis) ja Maggie ( Radha Mitchell) ryhtyvät tutkimaan tapausta, tietenkin sijaisrobotteina hekin.

On kiehtovaa nähdä Bruce Willis rypyttömänä ja nuorekkaana sijaisrobottina sekä normaalina kurttuisena 54-vuotiaana miehenä. Elokuvan tarina ei kuitenkaan koskaan lunasta lähtökohtansa antamia lupauksia. Mielenkiintoiset teemat jäävät käyttämättä tai niiden pintaa vain raapaistaan.

Lopullisen pettymyksen aiheuttaa loppuratkaisu, joka on hätiköity ja aivan liian helppo. Se on myös armottoman epälooginen ja saarnaava. Digitemput ovat näyttäviä, mutta loppujen lopuksi Surrogates on vain ihan tavallinen toimintaleffa.

Ohjaus: Jonathan Mostow. Päärooleissa: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike. Tyylilaji: scifi-jännäri (K13). Esitetään Fantasiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.