Suvi Valli tarvitsee runoihinsa vähintään kaksi maata

Suvi Valli (s. 1977) työstää mielellään runojaan vähintään kahdessa maassa.

– Kirjoitan uutta materiaalia yleensä ulkomailla. Täällä on sitten se hikinen hiomisvaihe.

Jyväskylässä asuva Valli viimeistelee runojaan kovin erilaisessa miljöössä kuin kirjoittaa niitä.

– Kun kirjoitan uutta, tykkään olla ihmisten ilmoilla kahviloissa tai maleksia jossakin päämäärättömästi. Kun sitten yritän puristaa materiaalista kirjaa, olen yksin hiljaisuudessa.

Viime keväänä Valli oli residenssikirjailijana Berliinissä. Valmistumassa on hänen kolmas runoteoksensa. Kustantamo on Otava.

"Onko tämä saksaa?"

Samalla Valli suomentaa saksalaisen Johann Gottfried Seumen (1763–1810) matkakirjaa. Seume käveli Leipzigista Baltian ja Venäjän kautta Suomeen ja Ruotsiin ja tallensi havaintonsa kansien väliin. Kirja julkaistiin 1805; sen aikaisen saksan kielen suomentaminen on osoittautunut Vallille paikoitellen erittäin työlääksi.

Kinkkisissä kohdissa Valli on saanut apua saksalaiselta Stefan Mosterilta, joka puolestaan on Vallin runojen saksantaja.

Käännösapua Valli on löytänyt myös yllättävistä paikoista, esimerkiksi jyväskyläläisestä Wilhelmiinan kahvila-konditoriosta useita kertoja.

– Kun lähelle on sattunut istumaan saksalainen seurue, en ole voinut olla hyödyntämättä tilannetta. Moni saksalainenkin on sanonut Seumen tekstistä, että anteeksi; onko tämä saksaa? Valli kertoo.

Liiketutkielma

Seumen matkakertomukset linkittyvät Suvi Vallin tekeillä olevaan runokirjaan. Syksyllä 2017 ilmestyvä teos käsittelee Vallin mukaan liikkumista ja liikkumatilaa.

– Seume piti omilla jaloilla seisomista vapauden äärimmäisenä ilmentymänä. Niinpä hän käveli.

– Nykyisin ihmiset ovat – ainakin osa ja ainakin täällä – tosi vapaita liikkumaan. Toiselle puolelle maapalloa päästään tosi nopeasti. Mutta samalla ihmiset ovat fossiilisista polttoaineista riippuvaisempia kuin koskaan.

Suvi Vallin "liiketutkielmassa" on kaikuja myös maahanmuutosta.

– Muuttoliike ei ole kirjan teema, mutta olin Saksassa silloin, kun sinne tuli paljon turvapaikanhakijoita. Se ei voinut olla vaikuttamatta teksteihini.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .