"Sykähdyttävän tarkka ja kuulas" valokuva Vaajakosken vesivoimalaitoksesta voitti suuren Wikimedia-kilpailun – Petäjävesi-kuvakin finaalissa

Jyväskyläläisen Teuvo Salmenjoen valokuva Vaajakosken vanhasta vesivoimasta on voittanut Suomen Wiki Loves Monuments -kilpailun. Maailman historiallisia rakennuksia ja merkittäviä kulttuuriympäristöjä esittäviä kuvia pistettiin paremmuusjärjestykseen 56 maassa järjestetyissä osakilpailuissa. Suomessa kilpailun järjesti Wikimedia Suomi ry yhdessä Museoviraston kanssa. Kuvia lähetettiin kisaan noin 3 500.

Tuomaristo arvioi Salmenjoen kuvaa "sykähdyttävän tarkaksi ja kuulaaksi". Sen mukaan kyseessä oli "ylevä ja kaunis toteutus hienosta maisemasta", eikä lopputulos ole "sattuman oikku, vaan kuvaaja on suunnitellut tekemisensä kunnolla".

Tuomariston jäseninä toimivat graafikko Tommi Kovala, rehtori Riitta Moisander, vierailijaprofessori Elina Paasonen, valokuvaaja Jussi Tiainen ja valokuvaaja Soile Tirilä.

“Yhteistyö Wikimedia Suomi ry:n kanssa on silkkaa win-winiä: ihmisten kuvat kertovat heille tärkeiden paikkojen merkityksistä, kulttuuriperintö kuvittuu Wikipediassa ja kuvat tulevat avoimesti saataville – juuri näitä samoja asioita tavoittelee Museovirasto työssään. Bonuksena Museoviraston omat kulttuuriympäristön tietoaineistot saavat tuoretta kuvitusta, ja osa kuvista tallennetaan pysyvästi viraston Kuvakokoelmiin”, Museoviraston yli-intendentti Ulla Salmela lausui palkintopuheessaan.

Finalisteja oli yhteensä kymmenen. Niiden joukossa oli toinenkin keskisuomalaisaiheinen otos, Maarit Siitosen kuva Petäjäveden vanhasta kirkosta talvipäivänä. "Hyvä tunnelma, hienot sävyt. Todella hallittu ja huoliteltu kokonaisuus erittäin kuvatusta kohteesta", arvioi tuomaristo.

Kaikki kymmenen finalistikuvaa ovat mukana kansainvälisessä loppukilpailussa, jonka tulos ratkeaa joulukuussa.

Kaikki kilpailuun lähetetyt kuvat ovat tietyin ehdoin vapaasti käytettävissä ja käyttöön ladattavissa Wikimedia Commons -verkkopalvelusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .