Syksyn lasten- ja nuortenkirjat: Värikylläisin sävyin maalaava esikoiskirjailija Johanna Lumme haluaa kirjoittaa lapsille vakavistakin asioista – Katso lista syksyn kirjoista

Ensiksi Johanna Lumme, 29, piirsi kirahvin. Hän runoili runoja kirahvista viidakossa. Hän mietti sen arkea, päivittäisiä puuhia. Kirahvista tuli persoona, Kirahvi isolla alkukirjaimella.

Lumme piirteli lisää, koetti eri eläimiä. Seuraavaksi heräsivät eloon Lumpeen satukirjan muut hahmot: ratkaisukeskeinen Kanaemo ja huoleton Seepra.

Lumme alkoi miettiä, miten Kirahvi ja sen ystävät pärjäisivät, jos ne joutuisivat aivan erilaiseen ympäristöön. Vähän niin kuin hän itse lapsena joutui.

Lumme oli vain kolmevuotias, kun hän aloitti esikoulun Ranskassa. Aluksi suomalaistyttö ei osannut kovin monta sanaa ranskan kieltäkään. Mutta onneksi oli Kille Kilpikonna.

Kille oli pehmokilpikonna, jonka hän oli saanut lahjaksi yksivuotiaana.

– Kannoin sitä mukanani kaikkialle. Se oli hyvän kokoinen ja muotoinen, helppo ottaa reppuun. Kille oli minun mielikuvitusystäväni, juttelimme keskenämme kaikenlaista ja se antoi turvaa uusissa tilanteissa, Lumme muistelee.

Lumme kertoo olleensa lapsena kaksinkertainen maahanmuuttaja. Ensin hän muutti perheineen Ranskaan äidin YK-työtehtävien vuoksi. Sitten hän muutti takaisin Suomeen 10-vuotiaana.

– Ranskassa koin olevani tosi vahvasti suomalainen. Suomessa taas tunsin olevani ranskalainen.

Ranskassa perhe retkeili vuoristossa. Mutta todellinen luonto oli Suomessa, mökillä Lieksassa.

– Se oli minulle sielunmaisema.

Kahden kulttuurin välillä liikkuminen ei ollut helppoa.

– Tunsin olevani hirveän erilainen kuin muut. Maasta toiseen siirtyessä sopeutuminen kesti aina todella kauan. Lopulta ymmärsin, että on mahdollista olla sekä ranskalainen että suomalainen.

Erilaisuuden tunteesta, vieraassa kulttuurissa selviytymisestä ja rakkaudesta luontoon kertoo myös Lumpeen tänä syksynä ilmestyvä esikoiskirja Viidakon väki ja suuri muutto. Siinä Kirahvi, Seepra ja Kanaemo joutuvat jättämään kotinsa luonnonkatastrofien vuoksi.

Uusi elämä kaupungissa tuo eteen kaikenlaisia haasteita. Kaupungin peurat, lampaat, kissat ja koirat elävät aivan erilaista elämää. Ne kävelevätkin sivistyneesti kahdella jalalla.

– Viidakon eläimet eivät oikein ymmärrä, miten kaupungissa pitäisi käyttäytyä. Kaupunkilaiset ehtivät jo vähän suuttuakin, kun ne häseltävät koko ajan.

Kumppanukset joutuvat muun muassa rakentamaan talon tietämättä edes, mihin taloja käytetään.

Ympäristöasiat ovat Lumpeelle hyvin tärkeitä.

– Äitini on työskennellyt ympäristöministeriön tehtävissä, ja meillä kotona on keskusteltu ympäristönsuojelusta aivan pienestä saakka. Ajattelen, että vaikeistakin asioista voi ja pitää puhua lapsille.

Kiinnostus ympäristöä kohtaan vei Lumpeen lukion jälkeen Helsingin yliopistoon opiskelemaan maantiedettä. Vuoden opintojen jälkeen hän kuitenkin vaihtoi Metropolia-ammattikorkeakouluun ja graafiseen suunnitteluun.

Lumme on aina pitänyt piirtämisestä.

– Ihan nuorena piirsin paljon puuväreillä, ja lukioiässä aloin kehittää akvarellitekniikkaani. Aluksi minulla oli aika isoja epäilyksiä tekniikan valinnan suhteen. Mietin, että olisiko minun pitänyt vaihtaa tietokoneeseen, koska kaikki muutkin tekivät koneella. Kärvistelin aikani asian kanssa, kunnes Otava järjesti oppikirjojen kuvituskilpailun, ja päätin osallistua siihen.

Raati valitsi nuoren graafisen suunnittelun opiskelijan kilpailun voittajaksi ja Seikkailujen aapisen kuvittajaksi.

– Luulen, että yksi syy voittooni oli se, että maalasin käsin. Yhtäkkiä huomasin hämmästyksekseni, että kaikki pitivät sitä tosi hienona juttuna.

– Ajattelen nykyään, että sekä käsin että koneella tekeminen ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja, kunhan vain hallitset tekniikkasi ja teet omaa juttuasi. Tekniikkaa ei kannata valita sen perusteella, mikä on olevinaan modernia.

Viidakon väki ja suuri muutto -kirjan kuvituksissa Lumme käyttää akvarelleja yhdistettyinä puuväreihin.

– Sillä tavalla saa hienoja kerroksellisia pintoja.

Lumpeella on nytkin monta rautaa tulessa. Syksyllä ilmestyy hänen kuvittamansa ja Siri Kolun kirjoittama lastenkirja Villitalo. Vuonna 2016 hänet valittiin Taidekeskus Salmelan vuoden nuoreksi taiteilijaksi, ja tänä kesänä hänen öljyvärimaalauksiaan on esillä Salmelassa, Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksessa sekä elokuusta alkaen Villa Albertissa Porvoossa.

Mutta juuri nyt Lumme haluaa siirtää öljyvärit taaemmaksi ja ottaa tiukemmin kiinni Kirahvista, Seeprasta ja Kanaemosta.

– Suunnittelen kirjalleni jatkoa. Lisäksi haluaisin viedä tulevan vuoden aikana eteenpäin omaa graduani, jossa käytän näitä hahmoja ja niiden suhteen tekemiäni ratkaisuja esimerkkeinä.

Lumme opiskelee myös animaatiota. Minkä eläimen hän haluaisi kaikkein mieluiten animoida?

– Minua kiehtoisi animoida oma Kirahvini kävelemään kahdella jalalla. Haluaisin nähdä, miten sen häntä, etukaviot, kaula ja pää lähtisivät heilumaan. Varsinkin kaulaa olisi hauska katsella.

Syksyn kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja

Marja Aho: Kaikki menee, Jessiina! (Myllylahti). Uusi Cheertytöt-sarja kertoo teini-ikäisten vauhdikkaasta maailmasta.

Taru Anttonen ja Milla Karppinen: Sankaritarinoita (kaikille). Kertomuksia rohkeista suomalaisista (Into). Sankaritarinasarja saa jatkoa.

Tapani Bagge ja Jusa Hämäläinen: Pohjoisen pikavuoron arvoitus – Ukulele-etsivät Nana 1 (Aviador). Uusi lasten dekkarisarja alkaa.

Raisa Cacciatore, Susanne Ingman-Friberg ja Osmo Penna: Pipunan ikioma napa (Lasten Keskus). Kirja opettaa lapsentasoisesti turvataitoja ja myönteistä suhtautumista omaan kehoon.

Carlos da Cruz ja Maija Karala: Kalojen mitalla (Teos). Kirjasarjassa etsitään vas-tauksia nyt pinnan alta.

Laura Ertimo ja Mari Ahokoivu: Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu? (Into). Tietokirja vastaa lasten kysymyksiin ilmastonmuutoksesta ja sen torjumisesta.

Mervi Heikkilä: Jaan ja Jäähammas (Karisto). Pohjoiseen sijoittuva fantasiaseikkailu.

Henna Helmi Heinonen ja Reetta

Joanna Heinonen: Herkko ja kadonneen ajan arvoitus (Myllylahti). Alakouluikäisille suunnattu salapoliisitarina.

Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille (Otava). Fantasiatarina vaihtoehtoisesta Suomesta. Ikäsuositus 14+.

Tero Hiekkalinna ja Carlos da Cruz: Rakettimatka avaruuteen. Kaverina Kaukoputkimies (Karisto). Tietopaketti avaruuslennoista, luotaimista ja planeettamönkijöistä.

Elina Hirvonen, Anna ja Iivari Kiiskinen, Mervi Lindman: Prinsessa Rämäpää ja vessasanat (Tammi). Sarja prinsessa Rämäpäästä jatkuu. Ikäsuositus 3+.

Marjut Hjelt ja Daga Ulv: Tarujen hevoset aavehevosesta yksisarvisiin (Karisto). Kertomuksia ja kuvia tarujen hevosista.

Johanna Hulkko: Suojaava kerros ilmaa (Karisto). Raaka, kaunistelematon kuvaus yläasteikäisestä tytöstä ja ylipainoisuudesta.

Vuokko Hurme ja Anni Nykänen: Timanttia tietoa: Karkkikirja (WSOY). Uusi lasten tietokirjasarja aloittaa karkeilla: mitä ne ovat, miksi ne maistuvat hyvältä ja miten niitä tehdään? Ikäsuositus 7+.

Ville Hytönen & M.K. Čiurlionis: Birštonas (Savukeidas). Lyyrinen satu kahdesta liettualaisesta kuninkaasta liettualaisen taiteilijan kuvin.

Asta Ikonen: Ponikartanon joulu ja Ponikartanossa tavataan. Kaksi uutta osaa Ponikartano-sarjaan. (Reuna).

Juha Itkonen, Markus Kajo, Tuomas Kyrö, Heli Laaksonen, Tuomas Marjamäki, Tuomas Mattila, Kreetta Onkeli ja Juuso Räsänen: Pikku Kakkosen iltasatukirja (WSOY). Eturivin kirjailijat yhdistävät voimansa iltasatukirjassa.

Jukka Itkonen ja Virpi Penna: Koira nimeltä Mutsi (Lasten Keskus). Mutsi-koira seikkailee muun muassa avaruudessa.

Jukka Jokinen: Rami autokuumeessa (Mäkelä). Huoltoasemayrittäjä Rami Rasvanäppi haluaa uuden auton.

Anssi Juujärvi ja Janette Backman: Guhke ja kadonneiden revontulten arvoitus (Aviador). Kääpiökokoinen sankari etsii revontulia metsän eläimien avustuksella.

Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja paukkupakkanen (Tammi). Sarja pikku hiirestä jatkuu. Ikäsuositus 3+.

Riina ja Sami Kaarla: Varkaan jäljillä. Pet agents 2 (Tammi). Ikäsuositus 7+.

Tuula Kallioniemi: Verkot (Otava). Romaani kuudesluokkalaisen koulukiusaajan näkökulmasta. Ikäsuositus 9+.

Tuula Kallioniemi ja Silja-Maria Vihersaari: Pöllitty pallo (Otava). Helppolukuinen uusi kirjasarja alkaa. Ikäsuositus 7+.

Sari Kanala: Onko täällä peikkoja? (Avain). Katsaus peikkojen monituhatvuotiseen perinteeseen.

Hannu Karttunen: Tiedettä kaikille – kemia (Ursa). Ursan nuorten tietokirjasarjan viiden osa keskittyy kemiaan.

Satu Kettunen: Mörköjuhlat (Tammi). Tarina peloista ja niiden voittamisesta. Ikäsuositus 5+.

Malin Klingenberg & Sanna Mander: Pierun elämää (S&S). Loruja pierusta. Ikäsuositus 2–8.

Siri Kolu ja Johanna Lumme: Villitalo (Otava). Tarina oudosta talosta, jolla on jalat, aloittaa uuden sarjan. Ikäsuositus 8+.

Tomi Kontio & Elina Warsta: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos). Kertomus rajat ylittävästä ystävyydestä.

Meri Korpela ja Aleksi Korpela: Peloton peltohiiri (Otava). Uuden tekijäparin perinteikäs satukuvakirja aloittaa sarjan. Ikäsuositus 5+.

Jenna Kostet ja Kaisu Sandberg: Ilon Milli ja pelon Mölli (Myllylahti). Kuvakirja peloista ja niiden käsittelystä.

Mauri Kunnas: Hurjan hauska unikirja (Otava). Kirja nukkumaanmenon ihanuudesta ja kamaluudesta. Ikäsuositus 5 +.

Kirsti Kuronen: Merikki (Karisto). Surusiskojen ystävyys on käännekohdassa.

Hanna Kökkö: Rocky, rauha ja rakkaus (Mäkelä). Uusi nuortendekkari.

Reetta Lahtinen ja Ville Kormilainen: Tubettajan päiväkirja – tutustu tubettajien arkeen (Otava). Ikäsuositus 9+.

Jussa Lehtinen: Lakkisakki ja Alkumetsä (Mäkelä). Sienien seikkailusarja päättyy.

Katariina Leino: Noitasiskot (Aviador). Tarina teatterimaailman paineista, unelmista ja kahden nuoren naisen ystävyydestä.

Hilkka Liitsola: Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka (Mäkelä). Tarina orpokodista karkaavasta Kajo-tytöstä.

Tittamari Marttinen: Seksistä selkoa (Avain). Tietokirja nuorille ihastumisesta, seksistä ja parisuhteesta.

Tittamari Marttinen ja Valpuri Kerttula: Emppu perustaa eläinhotellin (Lasten Keskus). Uusi kirjasarja alkaa.

G.L. Marvel (suom. toim. Leena Parkkinen) Sankaritarinoita eläimistä, jotka muuttivat maailmaa (Aula). Dolly-lammas, Lassie-koira, Cheetah-simpanssi ja Pullervo-norppa tarkemmassa esittelyssä.

Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi). Historiallisen romaanin kertojaksi pääsee Minna Canthin tytär Elli. Ikäsuositus 12+.

Raili Mikkanen ja Laura Haapamäki: Suomen lasten aarrelaivat (Minerva). Lasten tietokirja kertoo hylkyjen salaisuuksista.

Reetta Niemelä ja Marjo Nygård: Kammotuksia (Lasten Keskus). Yllättäviä asioita yöpuolen kulkijoista.

Sinikka Nopola ja Linda Bondestam: Mustekala löytää trikoot (Tammi). Riimirunoja kaiken ikäisille. Ikäsuositus 5+.

Eppu Nuotio ja Marjo Nygård: Maailman viimeiset noidat (Bazar). Fantasiaseikkailu alakouluikäisille.

Eppu Nuotio, Maami Snellman ja Sanna Pelliccioni: Salasana: rakkaus (Lasten Keskus). Pieniä rakkaustarinoita varhaisnuorille.

Eino Nurmisto: Homopojan opas. Kaikki, mitä sinun tulee tietää, ja vähän muutakin (Otava). Suositun bloggaajan opaskirja suhteista ja seksistä. Ikäsuositus 16+.

Kaija Pannula ja Netta Lehtola: Kettujuttuja – kolme hännäkästä tarinaa (WSOY). Esikoiskirjailija Pannula kertoo omalaatuisesta ketusta klassisessa kuvakirjassa. Ikäsuositus 3+.

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles – viimeinen ristiretki (Karisto). Tuttu mopojengi koossa viimeisen kerran.

Timo Parvela, Björn Sortland ja Pasi Pitkänen: Kepler62 – uusi maailma. (WSOY) Parvela ja Sortland kirjoittavat vuorovedoin Pitkäsen kuvittamaa, avaruuteen sijoittuvaa kirjasarjaa. Parvelan osa ilmestyy lokakuussa, ikäsuositus 9+.

Mikko Pelttari ja Jenna Kunnas: Näkymätön myrsky (Otava). Ilmastonmuutosta käsittelevä seikkailu alakouluikäisille. Ikäsuositus 6+.

Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston: Fanni ja suuri tunnemöykky, Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari, Fanni ja rento laiskiainen (PS-kustannus). Psykologien laatimassa kirjasarjassa opetellaan tunnetaitoja. Suositusikä 4–7 vuotta.

Kerttu Rahikka ja Nadja Sarell: Elsa ja Lauri riehuvat, Elsa ja Lauri uimahallissa (Mäkelä). Uusi kuvakirjasarja, jonka jokaiseen osaan kuuluu myös tieto-osuus.

Heli Rantala ja Henna Ryynänen: Suurenmoinen sitruunaseikkailu (WSOY). Uusi sankari Tuuli Ajo seikkailee Pohjoisnavalla. Ikäsuositus 7+.

Henna Ryynänen: Jouluinen Myry (Tammi). Uusi sarja Myry-pystykorvasta alkaa. Ikäsuositus 3+.

Annika Sandelin ja Linda Bondestam: Silkkiapinan nauru (Teos). Tarina kuolemasta.

Annika Sandelin ja Karoliina Pertamo: Jos olisin sammakko (Karisto). Runokirja haaveista.

Rinna Saramäki ja Sami Saramäki: Taskulamppuseikkailu: Maan uumeniin (WSOY). Taskulamppua hyödyntävä sarja saa jatkoa maan syvyyksissä. Ikäsuositus 5+.

Heidi Silvan: Lava kutsuu, Tippi! (Myllylahti) Varhaisnuorille suunnattu sarja teatterikerholaisista alkaa.

Katri Tapola ja Aino Louhi: Pumpulibussi ajaa ohi (Karisto). Tarina pienen lapsen aistivoimaisesta päivästä.

Katri Tapola ja Karoliina Pertamo: Oivan tie. (S&S). Kuvakirjasarja pienestä Oivasta jatkuu. Ikäsuositus 1–3.

Mimmu Tihinen ja Mari Ahokoivu: Pieni numero (Karisto). Petunia päättää perustaa oman lehden.

Kari Vaijärvi ja Martti Sirola: Väinö Lakeus ja Enkelinaaman tapaus (Mäkelä). Tekstiä ja sarjakuvaa yhdistelevä jännitystarina.

Saara Vallineva: Ihmeellinen siemen (Bazar). Kirjailijan itsensä kuvittama satukirja 4–6-vuotiaille.

Pauliina Vanhatalo ja Anna-Emilia Laitinen: Nipistäjä-Kerttu (S&S). Vanhatalon ensimmäinen lastenkirja kertoo tytöstä, jonka on välillä pakko nipistää toisia. Ikäsuositus 4–8.

Hertta Vierula ja Nora Surojegin: Valaankantaja (Karisto). Fantasiatarina siitä, kuinka valas saadaan kuivalta maalta takaisin mereen.

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit (Teos). Jatkoa Minna!-kirjalle.

Helena Waris: Jäänvartija (Otava). Kone­trilogian päätösosa. Ikäsuositus 16+.

Lista perustuu kustantajien antamiin ennakkotietoihin ja toimituksen valintoihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .