Syksyn uudet lasten- ja nuortenkirjat: moni teos tarjoaa nuorille suomalaisia esikuvia

Kansainväliseksi kirjailmiöksi noussut italialaisten Elena Favillin ja Francesca Cavallon teos Iltasatuja kapinallisille tytöille kertoi sadan naisen tositarinan iltasadun muodossa. Tänä syksynä hittikirja saa useita kotimaisia sisarteoksia, jotka tarinoivat suomalaisista tunnetuista tytöistä ja naisista.

Ida Salmisen ja Riikka Salmisen uutuusteos Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa kokoaa satumuotoisia kertomuksia suomalaisnaisista 1800-luvulta nykypäivään. Elina Tuomen nuorten tietokirja Itsenäisiä naisia luotaa puolestaan 70 suomalaisen naisvaikuttajan elämää.

Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) kertoo sadun muodossa rohkeista naisista Minna Canthista Almaan. Minna Canthin vaikuttava elämä on aiheena myös Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin uudessa lasten tietokirjassa Minna!.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkijan ja kriitikon Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan naisten sankaritarinoiden kirjabuumi kertoo kansainvälisesti moniarvoisuuden lisääntymisestä, jota on siivittänyt viimeaikainen Me Too -kampanja.

Heikkilä-Halttunen toivoo, että naisten tositarinat antavat roolimalleja ja esikuvia myös pojille.

– Favillin ja Cavallon kirjassa on esitelty naisia, jotka ovat murtaneet sukupuoleen liittyviä tabuja. Yhtä lailla pojat voivat havahtua siihen, että he voivat suuntautua vastoin yleisiä kliseitä ja ennakko-odotuksia. Tärkeintä on, että kirjoja ei sidottaisi sukupuoleen vaan annettaisiin kannustavia esikuvia siihen, että maailma on mahdollisuuksia täynnä.

Tutkija näkee, että tosielämän sankaritarinakirjoihin on sisäänkirjoitettu tunnekasvatuksen perusidea, joka painottaa jokaisen omia vahvuuksia: kun tuntee itsensä, voi toimia yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä.

– Kirjoissa halutaan avata koko maailman ja yhteiskunnan moninaisuutta lapsille. Toivoisin, että päiväkodeissa ja kouluissa osattaisiin hyödyntää näitä kirjoja ja työstää aiheita lasten kanssa. Potentiaalia kirjoissa on.

Sankaritarinakirjat osoittavat lasten ja nuorten tietokirjallisuuden avartumista uusien aiheiden pariin. Kiinnostavien ihmisten tarinat voivat laventaa myös lukuharrastusta. Esimerkiksi Heikkilä-Halttunen nostaa jalkapalloilija Zlatanin omaelämäkerran, joka on innostanut monen ikäisiä poikia ja miehiä lukemaan.

– Tietokirjat ovat työläitä tehdä, ja siksi niiden arvostusta tulisi nostaa. Tiedon kiteyttäminen innostavaan ja kiinnostavaan muotoon nuorille vaatii taitoa ja työtä. Ensi syksyn uutuuksista varsinkin lapsille ja varhaisnuorille suunnattu tietokirja Minna Canthista herättää kiinnostukseni, miten siinä on onnistuttu.

Heikkilä-Halttunen kiittää kotimaisia lasten ja nuorten kauno- ja tietokirjojen tekijöitä myös nopeasta vastaamisesta päivänpolttaviin teemoihin kuten ilmastonmuutokseen.

– Lasten tietokirjoja tekevät nyt poikkeuksellisen fiksut ja rohkeat ihmiset. He reagoivat aikuistenkirjallisuutta nopeammin ajan ilmiöihin. Se on vahvuus, jota myös kustantajien tulisi hyödyntää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .