Syntymäpäiväjuhlat Miss Sophien tapaan

Illallinen yhdelle

Millaisista syntymäpäiväjuhlista sinä pidät? Juhlitko ikääntymistä remuisan ystäväjoukon keskellä vai vetäydytkö kauas maailman ääriin katselemaan uusia maisemia?

Miss Sophie (Juha Valkama) on tavannut juhlistaa merkkipäiväänsä illastamalla ystävien kesken. Tarjoilusta on aina vastannut uskollinen miespalvelija James (Harri Helin).

Ei hassumpaa. Luvassa hyvää ruokaa, maittavaa juomaa ja iloista seurustelua – vai onko sittenkään? Pakko vastata: ei ihan, sillä kaikki juhliin kutsutut – Sir Toby, amiraali von Schneider, Mr. Pommeroy ja Mr. Winterbottom – ovat aikaa sitten siirtyneet autuaammille asuinsijoille. Päivänsankarin, Miss Sophien ajatuksissa he kuitenkin ovat vahvasti läsnä, ja niin James joutuu nauttimaan pöydän antimista kaikkien herrojen puolesta.

Lasillinen tai pari voi vielä maistua makoisalta, mutta samppanjan ja viinien kanssa läträämisellä on rajansa. Askellus muuttuu epävakaaksi, ajatus harhailee, ja sopivasti kulkureitille iskeytynyt jakkara saa aikaan mielenkiintoisia sivupolkuja. Jamesin otsalta valuu hiki ja Miss Sophie hymyilee autuaana.

Moni meistä muistaa sketsin television uudenvuodenaaton ohjelmistosta. Tarina ei sisällä kummoista draaman kaarta tai tuota katarsista. Onnistuakseen se sen sijaan edellyttää näyttelijöiltä tarkkaa roolityötä ja ohjaajalta rytmityksen tajua; minimalismia, joka onnistuessaan ei saa aikaan kauhunväristyksiä katsomossa.

Eurooppa Neljän esitys tuo tarinan raikkaalla tavalla näyttämölle.

Tuttu sketsi ei ole kliseinen lyhytelokuvan kopio, sillä siihen on saatu särmää tuoreilla ratkaisuilla. Asuilla (Raija Niiniaho), peruukeilla (Riitta Saarelainen) ja esitystä rytmittävällä musiikilla on merkittävä osuus sujuvan lopputuloksen rakentumisessa. Taava Hakala on virittänyt näyttelijät ja koko työryhmän samalle taajuudelle, ja esitys on uskollinen valitulle karikatyyrimäiselle tyylille.

Ei epäilystäkään, etteikö pikkujouluilta lähtisi Miss Sophien, Jamesin ja joulupöydän antimien siivittämänä nousukiitoon.

Käsikirjoitus: Lauri Wylie. Suomennos (lyhytelokuvan pohjalta): Ville Laitinen. Ohjaus: Taava Hakala. Lavastus, puvustus ja tarpeisto: Raija Niiniaho. Peruukit: Riitta Saarelainen. Rooleissa: Harri Helin, Juha Valkama.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Painajainen majakkasaarella – The Lighthouse on omintakeinen mestariteos, jolla voitetaan kuvauksen Oscar

Mittava Schjerfbeck-näyttely avautuu Ateneumissa, esillä myös aiemmin tuntematon teos

Elokuva-arvio: Iik, mikä äppi! – Countdown kannattaa katsoa vain, jos saa kiksejä äärimmäisen pölkyistä kauhuelokuvista

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jyväskyläläislähtöiselle Jouni Teittiselle raikkaasta runokokoelmasta

Elokuva-arvio: Le Mans 66 on häpeilemättömän miehinen kilpa-autotarina ja yllättävän monitahoinen draama

Sauna-aiheinen maailmanennätys takaisin Suomeen – löylyissä samanaikaisesti 101 kansallisuutta

Ruotsinkielinen koululaisooppera oli Viitasaarella ihan mahtava kokemus – Haapaniemen kuudesluokkalaiset esiintyivät yhdessä Kansallisoopperan ammattilaisten kanssa

Tanssitaiteilija, Keski-Suomen tanssin entinen läänintaiteilija Mirja Tukiainen on kuollut

Elokuva-arvio: Huhhuh mikä leffa... Tositapahtumiin perustuva sarjamurhaajaelokuva Kultainen hansikas on kamaluudessaan todella haasteellista katsottavaa – heikkohermoiset pysykööt kaukana

Mittava Schjerfbeck-näyttely avautuu Ateneumissa, esillä myös aiemmin tuntematon teos Tyttö Barösundista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.