Tähtiin kirjoitettu virhe

John Greenin romaaniin pohjautuva Tähtiin kirjoitettu virhe on ansiokas elokuvallinen näkökulma vakavasti sairaiden ihmisten todellisuuteen. Kerronnassa on tiettyä vetoavuutta, joka piirtää esiin yksityisten tunteiden haavoittuvuuden, epävarmuuden ja etsinnän.

Elokuvan keskeinen henkilöhahmo on parantumatonta, keuhkoihin levinnyttä syöpää sairastava 17-vuotias Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley), joka kerronnan alussa lähtee mukaan sairaiden tukiryhmään, ei välttämättä omasta halustaan, vaan lähinnä vanhempiaan, Franniea (Laura Dern) ja Michaelia (Sam Trammell) miellyttääkseen. Siellä hän kohtaa henkevän nuorukaisen Augustus ”Gus” Watersin (Ansel Elgort), joka on oman, osteosarkooma-nimisen sairautensa vuoksi menettänyt toisen jalkansa.

Ystävyys syvenee eri tapaamisten myötä ja ennen pitkää nuoret ymmärtävät toisiaan yhä enemmän. Suhde kehittyy aina niin pitkälle, että nuoret matkustavat yhdessä Hazelin äidin kanssa Amsterdamiin tapaamaan Hazelin suosikkikirjailijaa, erakkona elelevää Peter van Housenia (Willem Dafoe), joka osoittautuu kuitenkin valitettavan toisenlaiseksi kuin mitä Hazel on hartaissa unelmissaan kuvitellut. Muulla tavoin Amsterdam silti palkitsee kulkijansa.

Greenen romaanin hienovaraiset, humaanit sävyt välittyvät Josh Boonen laadukkaasta ohjauksesta. Sovitus on hyvin uskollinen, vain muutamat kirjaan kuuluneet sivujuonet on poistettu. Kerronnassa on lempeästä tunnelmasta huolimatta tilanteiden ja tunnelmien syvätarkkaa kuvausta. Olennaista, on, että tarinan nuoret haluavat kokea ja hahmottaa omaa todellisuuttaan unelmiensa ehdoilla, eivätkä tahdo tulla määritellyiksi pelkästään sairautensa pohjalta.

Elokuvan maailma hengittää aidosti kuin pienin kuiskauksin ja tapahtumien hiljainen eteneminen luo kokonaisuuteen vääjäämättömän kiinnostavuuden. Kerronnan kuva- ja äänimaailmassa on tilanteista itsestään syntyvää eleganssia. Ben Richardsonin kamera todistaa hetkessä, etsii nuorten kasvoilta tunteita ja vastauksia. Nuoret elävät keskellä omaa painajaismaista kohtaloaan, jonka läsnäolo on aistittavissa hyvin todellisena. Näin myös katsojan kokemistasoille luodaan tilaa ja aikaa.

Shailene Woodleyn ja Anson Elgartin yhteinen kemia on elokuvakerronnan keskeinen johtotähti, jonka varassa niin elämällinen tuska kuin monet pienet ja hauskat hetketkin koetaan. Taustaromaanin ja siitä tehdyn käsikirjoituksen ansiot näkyvät elävän kielimaailman tasoilla. Alun hetkittäisen hyppelehtivyyden ja pikaisten tuokiokuvien jälkeen myös ohjaus löytää sopivaa tiivistettä ylleen.

Woodley on paikoin todella hyvä ja myös Laura Dern hänen äitinään vakuuttaa, samoin myös näkökykynsä heikentymisen kanssa kamppailevaa, Hazelin ja Gusin ystävää Isaacia tulkitseva Nat Wolff sekä Willem Dafoe alkoholisoituneena, ärjynä kirjailijana.

Ohjaus: John Greene. Rooleissa: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Laura Dern, Nat Wolff. Tyylilaji: draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.