Tähtiportti: Tähtiportti

Tähtiportti

Tähtiportti

Svart

Arvio: 3/5

Sami Hynninen alias Albert Witchfinder on ollut esoteerisen marginaalimusiikin uutterimpia ja vereslihaisimpia hahmoja Suomessa. Hän ei ole piiloutunut maskien tai mysteerien taakse vaan tuonut persoonaansa esille epätavallisen rohkeasti. Tulokset ovat olleet välillä vaikuttavia, välillä vaivaannuttavia.

Tähtiportti kuuluu esikoislevynsä perusteella Hynnisen projektien parhaimmistoon. Päähenkilön houreista tajunnanvirtaa säestää kokeilevan musiikin superkokoonpanon (Stiletti-Ana, Vilunki 3000, Randy Barracuda) luoma kulmikas ja ankaran vintage-soundinen muinaistekno. Levyn A-puolella taustat jäävät harmillisen vaisuiksi, mutta B-puolella niihin yhtäkkiä löytyy hurjaa svengiä, joka nostaa koko albumin uudelle tasolle.

Hynnisen tekstit ovat vimmaisia näkyjä täynnä seksuaalisuutta, rajatietoa, okkultismia ja vahvoja luontosymboleja. Antaumuksellisesti lausuttuina ne vakuuttavat; etenkin suomalaisia eksentrikkoja Pekka Ervastista Leo Melleriin listaava Tähtiportti IV: Luciferin pylväs on kaikin puolin vaikuttava esitys. Vain versio Esa Saarisen Poikarakkaus-klassikosta ei kanna. Alkuperäisesityksestä välittyi sivistyneen tabujen rikkomisen riemu, Tähtiportin versiosta tuskin mikään.