Tähtivieras Dave

TÄHTIVIERAS DAVE

Koomikko Eddie Murphyn viime vuosien elokuvalliset suoritukset eivät ole suuria riemunkiljahduksia aiheuttaneet, sen verran matalalla profiililla on tämä amerikkalaisen nykykomedian kuminaama osistaan suoriutunut. Pienoista parannusta voidaan tässä suhteessa nähdä ensi-iltaelokuvan Tähtivieras Daven kohdalla, mutta suuremmat laadulliset harppaukset antavat edelleen odottaa itseään.

Tieteiselokuvallista sävytystä nähdään tässä Brian Robbinsin ohjaamassa komediassa, jossa joukko sormenkokoisia muukalaisia tömähtää tulipallona New Yorkin Liberty Islandille. Heidän niin sanottu avaruusaluksensa on kovasti Eddie Murphyn näköinen, mutta sen sisältä löytyvät aivan normaalit komentohuoneet ja muut hienoudet, tosin tietenkin miniatyyrikoossa.

Murphy on kaksoisroolissa, sillä hän esittää maan kamaralla törmäilevän hahmonsa lisäksi avaruusaluksen komentajaa. Lilliputtimuukalaiset ovat tulleet maan päälle etsimään energiaa, jolla heidän tuhoutuva kotiplaneettansa saataisiin pelastettua. Murphy tutustuu Gina ( Elizabeth Banks) -nimiseen äitiin ja hänen Josh-poikaansa ( Austyn Myers) sekä seikkailee eri puolilla New Yorkia. Samalla komentaja Murphy joutuu vaikeuksiin aluksensa alaisten kanssa, eikä millään tahdo huomata häneen ihailevasti suhtautuvaa naispuolista upseeria ( Gabrielle Union).

Väärinymmärrykset ja niistä aiheutuvat toilaukset liittyvät luonnollisesti asiaan ja pop-kulttuurisia viittauksia viljellään muun muassa Bee Gees -yhtyeeseen ja Frank Capran elokuvaklassikkoon Ihmeellinen on elämä (1946) liittyen.

Silti osa vitseistä on väkinäisiä ja vain harvoin saa Murphy lisättyä kunnon komiikkaa kerrontaan. Tähtivieras Dave pyrkii lähinnä koko perheen harmittomaksi ja hyväntuuliseksi kesäviihteeksi, jossa Murphyn naaman vääntely ja tietoinen ylinäytteleminen ovat keskeisiä aineksia.

JARMO VALKOLA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.