Tällä viikolla kirjakaupoista saa kaupanpäällisinä kassin eikä ruusua

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista lukuviikkoa. Viikon teema on Koko Eurooppa lukee, ja sen mukaisesti nyt juhlistetaan erityisesti eurooppalaista kirjallisuutta. Toinen tämän vuoden Lukuviikon painopistealue on käännöskirjallisuus, ja esimerkiksi kouluissa ja kirjastoissa järjestetään kääntäjävierailuja, joissa kääntäjät kertovat työstään.

Tiistaina vietetään myös kansainvälistä Kirjan ja ruusun päivää.

Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin barcelonalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta huhtikuun 23. päivä valittiin kirjojen ja ruusujen päiväksi. Juhlapäivä on säilyttänyt nimensä ja roolinsa lukemisen merkkipäivänä jo yli 90 vuoden ajan.

Kataloniasta lähteneen lahjaperinteen hengessä suomalaiset kirjakaupat jakavat tänä vuonna kaupanpäällisinä Mira Malliuksen kuvittamia kirjakasseja. Kassin saa tällä viikolla, jos ostaa kirjoja vähintään 15 euron arvosta.

Lahjallaan kirjakauppiaat juhlistavat lukemista ja muistuttavat roolistaan kulttuuritoimijana myös digitalisaation aikakaudella.

Vuonna 1995 Unesco julisti Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. "Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina", sen julistus kuului.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .