TAINA HAAHTI - Kaikki mitä tiedän huomisesta

TAINA HAAHTI

Kaikki mitä tiedän huomisesta

Siltala 2011. 361 s.
Taina Haahden, aiemmin Taina Hyytiäisen nimellä tunnetun rahoitus- ja sijoitusalan ammattilaisen, esikoisteos ilmestyi vuonna 1996. Kunnian kauppiaat sisälsi bisnesmaailman analyysia. Uusi teos Kaikki mitä tiedän huomisesta käsittelee avioeroa, ikääntymisen ongelmaa ja sijoittamiskiemuroita salkkuineen ja pörssikursseineen.

Ikääntymisen ongelman myötä mukaan tulee myös häivähdys puumanaista: mitä tapahtuu, kun kuusikymppinen nainen ihastuu puolta nuorempaan Adonikseen? "Tummat varjot ja painanteet, syvät juonteet suun molemmin puolin, naisen väsynyt katse, totuuden kasvot, Helen ajatteli ja muistuma heidän viimeisestä tapaamisestaan toi mukanaan oven sulkeutumisen jälkeisen musertavan tyhjyyden." Bisnesyhteydessä romaani saa myös trillerin piirteitä.

Haahti kirjoittaa sujuvasti, ja kerronnan viihteellisyys on osittain vain näennäistä. Siinä määrin kitkeriä huomioita Haahti tarjoilee niin rahan, vallan ja aseman kolmiyhteydestä kuin ikääntymisen aiheuttamasta paniikistakin.

Parhaimmillaan teos yltää suorastaan eksistentiaalisiin kysymyksenasetteluihin, vaikka ne onkin puuteroitu kevyesti ja kevyiksi: "Kunpa hän olisi ymmärtänyt aiemmin miten nopeasti kaikki olisi ohi. Ihminen tarvitsisi yhden kallisarvoisen hetken, yhden täydellisen läsnäolon hetken, oman olemassaolonsa kirkkaan kokemisen hetken, johon elämän ehtoossa voisi nojata, ajatella: minä elin."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.