THE ESSENTIAL - Izhak Perlmann, Arthur Rubinstein, MUSICA FENNICA, KAJANUS-SAIKKOLA-LAUNIS - St. Michel Strings, Mikkelin Kaupungin orkesteri, Erkki Palola - Alba

THE ESSENTIAL
Izhak Perlmann,
Arthur Rubinstein
Sony Music
The Essential -sarjan uutuuksista Izhak Perlmannin kaksoislevy kokoaa teoksia klassisesta ohjelmistosta nykyelokuvamusiikkiin saakka (vuosilta 1965-1999). Yleisilme on kevyt, tulkinnat vivahteikkaita ja teknisesti taitavia. Viulun käsittely on syttyvän intensiivistä ja puhuttelevaa: Kaiho, itku ja ilo pääsevät purkautumaan.

Pianon syvän tuntijan, Arthur Rubinsteinin teokset on kerätty vuosilta 1959-1970 ja ne edustavat niin kamari- kuin orkesteriteoksiakin. Ensimmäinen cd palkitsee Chopinin musiikista pitävät. Rubinsteinin taidokas ote vie sävellyksiä kuin lehtiä tuulessa. Rubinstein tulkitsee hitaita mutta myös voimakkaan tunnemyllerryksen innoittamia teoksia kuin kumartuneena niiden eteen ja puhaltaen niihin voimallista elämää.

MUSICA FENNICA
KAJANUS-SAIKKOLA-LAUNIS
St. Michel Strings, Mikkelin Kaupunginorkesteri, Erkki Palola
Alba
Teoksista huokuu suomalaisten säveltäjien tavoittamat syvät vedet ja muuttuvat pohjoisen maisemat. Erkki Palola ja kahdentoista jousisoittajan kokoonpano saa aikaan väkevyyden ja ilmavan lennokkuuden; jouset kirvoittavat katsomaan musiikin luomaa luonnon kuvajaista ja kauneutta kuin lintuperspektiivistä. Heleästi soiva orkesteri hellii säveliä ja vie mielen honkain ja järven sinen ylle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.