THE TOURIST

THE TOURIST

Elokuvamaailman kirkkaimpiin tähtiin kuuluvien Angelina Jolien ja Johnny Deppin kohtaaminen valkokankaalla ei jää elokuvan historiaan merkkitapauksena. Tähtien patsastelu laiskasti kulkevassa jännärissä The Tourist on pitkäpiimäistä katsottavaa.

Hienon draaman Muiden elämä (2006) ohjannut saksalainen Florian Henckel von Donnersmarck on hypännyt itäsaksalaisen todellisuuden kuvauksesta globaalin viihde-elokuvan maailmaan, jossa tuotannon näyttävyys ajaa sisällön ohi.

Kuka kukin on?

Näyttelijöiden karismaa ei ole osattu hyödyntää muuhun kuin poseeraamiseen ja senhän tämä parivaljakko hallitsee. Jolie esittää itsetietoiseen tyyliinsä glamouria hehkuvaa Eliseä. Interpol seuraa komisario Achesonin ( Paul Bettany) johdolla tätä salaperäistä kaunotarta, sillä se haluaa napata Elisen rakastetun, jossain piileskelevän Alexanderin.

Elise saa ohjeen, että hänen on matkustettava Venetsiaan junalla ja lyöttäydyttävä jonkun miehen seuraan. Kohdalle sattuu Deppin esittämä amerikkalainen turisti, matematiikan opettaja Frank Tupelo. Suunnitelma etenee muuten hyvin, paitsi että Elise ja Frank kiintyvät oikeasti toisiinsa.

Venetsian romanttiset maisemat toimivat taustana tapahtumille, jotka varsinkin Frankin näkökulmasta muuttuvat yhä oudommiksi ja vaarallisemmiksi.

Alusta alkaen on selvää, että kyse on leikittelystä identiteeteillä. Päähenkilöiden yllä leijuva mysteerin tuntu on niin korostettua, että katsoja alkaa välittömästi epäillä näkemäänsä. Kovin hienovaraisesta tarinankerronnasta ei ole kyse.

Merkityksetöntä

Henkilöiden hahmottelu jää niin heikoksi, etteivät heidän edesottamuksensa herätä tunteita suuntaan eikä toiseen. Jolien näyttelijäntyö on lisäksi niin pinnallista, että häntä katsoessa ei voi ajatella muuta kuin että tuossa menee Angelina Jolie. Lisäksi juonen ylenmääräiset käänteet ja huijaukset vievät pohjaa eläytymiseltä.

Depp puolestaan laahustaa elokuvan läpi kuin unissakävelijä. Tasamaan tallaaja Frankiksi Depp on aivan liian omalaatuinen. Pari humoristista letkautusta lievittää hieman Deppin suorituksen aiheuttamaa vaivaantuneisuuden tunnetta.

Täysin vakavassa hengessä The Touristia ei liene tehty, tai niin ainakin sopii toivoa. Jälleen kerran voi vain ihmetellä Hollywoodin hanakkuutta suoltaa tällaista huuhaata. Olennaisimman The Touristin tasosta kertoo ehkä se, että siinä esiintyy umpipöljiä, siilitukkaisia venäläisiä gangsterin turvamiehiä neljä kappaletta. Siitä ei klisee kliseisemmäksi voi muuttua.

Ohjaus: Florian Henckel von Donnersmarck. Rooleissa: Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff ja Rufus Sewell. Tyylilaji: toiminta (K 13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.