TIETO (KNOWING)

TIETO (KNOWING)

HHHHH

A lex Proyasin vaikuttavasti ohjaama Tieto kuuluu vuoden kiinnostavimpiin ensi-iltoihin. Vahvasti science-fictionin lajityyppiin kietoutunut teos avaa katsojalle melkoisen kirjon inhimillisiä tunteita ja tieteiselokuvan filosofiaan kytkeytyviä näkymiä. Samalla elokuva ei pyri mahdottomiin, vaan kertaa paljon aiemmin fantasioissa nähtyä ja mahdollistaa myös uuden visioinnin avaruuden muukalaisten ja ihmisten välille. Tieto on omaperäinen sekoitus New Age -filosofiaa ja profeetallisia ennusteita.

Tieto alkaa vuoden 1959 koulumaailmasta Yhdysvaltain Massachusettsissa. Lucinda Embry osallistuu muiden oppilaiden kanssa koulutunnilla tehtyyn tulevaisuuden ennustamiseen. Jokainen oppilas piirtää tai kirjoittaa visionsa papereille, jotka sitten haudataan aikakapseliin. 50 vuotta myöhemmin Lucindan numeroita täynnä olevan paperin avaa nuori Caleb ( Chandler Canterbury), MIT:n astrofyysikko John Koestlerin ( Nicolas Cage) poika. Satunnaiset numerorivit kiehtovat Johnia, joka pian ymmärtää niiden takana olevan jotain merkityksellistä.

Numerosarjat paljastuvat ihmiskuntaa koetelleiden tragedioiden ja onnettomuuksien tunnusluvuiksi. Lucinda Embry näyttää kirjoittaneen tarkan tulevaisuuden vision sarjaksi numeroita, joista osa liittyy aivan nykypäivään, lähiaikoina toteutuviin painajaisiin. Numeroihin liittyy myös onnettomuus, jonka myötä John menetti vaimonsa Allisonin. Avukseen tälle tutkimusretkelle tuntemattomaan John ja Caleb saavat Dianan ( Rose Byrne) ja hänen tyttärensä Abbyn ( Lara Robinson). Pian käy ilmi, että Diana on Lucinda Embryn tytär.

Tieto tarjoaa haastavan tulevaisuuden fantasian aikamme katsojalle. Proyas on aina tunnettu visuaalisesta tyylittelystään, josta erityisesti Dark City (1998) oli oiva esimerkki. Proyasin ohjaus on kaiken aikaa elokuvan kerrontaa hienosti tukevaa. Kauhufantasia kasvaa science fictionin ydinasetelmasta ja laajentuu tarkan dramaattiseksi kuvaukseksi kommunikaation mahdollisuuksista ulkoavaruudesta saapuneiden kanssa.

Digitaaliteknologin tarjoamat efektit ja muut mahdollisuudet on tässä yhteydessä sopeutettu loisteliaasti paikoin mustahenkisiä dekkarisävyjä tarjoavaan kokonaisuuteen. Kuvauksessa on innovatiivisuutta ja fantasiaa, joka vain harvoin on istunut näin hienosti osaksi kerrontaa. Kuvauksen pehmeät sävyt mahdollistuvat juuri uuden Red One -digikameran tarjoaman poikkeuksellisen sävyulottuvuuden ansiosta. Tieto ei ole Spielbergin Maailmojen sodan tapainen hyytävä katastrofielokuva, vaan pohdiskeluissaan intiimimpi ja koskettavampi visio aikamme utopioihin.

Alex Proyasin kuvaama todellisuus lähenee eräänlaista hyper-realismia, johon Marco Beltramin scifi-tunnelmia hahmottava musiikki tuo oman kohottavan panoksensa. Tieto on tunnelmaltaan vahva tieteis- ja taide-elokuva, joka tuntuu kuin ihmeellisellä tasolla yhdistävän näkymiä perinteisestä science fictionista kohden uudenlaista kokonaiskäsitystä. Siinä on myös visioita aikamme musiikkivideoista, niiden kunniakkaasta perinteestä aina 1980-luvulta lähtien.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Alex Proyas. Rooleissa: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury, Lara Robinson. Tyylilaji: Toiminta/jännitys. (K-13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.