Taavi Soininvaara - Pakonopeus

TAAVI SOININVAARA

Pakonopeus

Otava 2010. 446 s.
Sanakirjan määritelmän mukaan pakonopeus on pienin nopeus, jolla kappale pystyy poistumaan toisen kappaleen painovoimakentästä, jos kitkaa tai muita liikettä vastustavia voimia ei ole.

Taavi Soininvaara (s. 1966) jatkaa uusimmassa trillerissään Pakonopeus neliosaiseksi suunnittelemansa kirjasarjan päähenkilön, karismaattisen mutta tempauksissaan arvaamattoman Leo Karan huimia seikkailuja kansainvälisen rikollisuuden monisärmäisessä kentässä. Leo Kara astui kuvioihin edellisessä teoksessa Kriittinen tiheys.

Tunteettomien ja vallan- sekä rahanhaluisten rikollisten lonkerot ulottuvat suurten mittojen asekaupasta lähtien huumebisnekseen ja ihmiskauppaan saakka. Myös Suomi joutuu mukaan ihmiskaupan etappina käsittämättömän julman lapsikaupan syövereihin.

Teoksen ylipursuavan runsaasta henkilögalleriasta erottuvat Leo Karan lisäksi muun muassa lapsensa Vilman menettänyt Kati Soisalo ja hänen x-miehensä, varsinainen pahis, KRP:n korkeassa virassa oleva Jukka Ukkola. Samoin tunnevammainen, tappajana huseeraava Manas ja keskeisestä tutkimustyöasemasta siepattu Sabrina Pianini jäävät mieleen. Kirjan viimeisillä riveillä Manas aiheuttaa lukijalle täydellisen yllätyksen.

Soininvaaran kerronta etenee milloin verkkaisena ja valtavasti nippelitietoa sisältävänä kulkuna, milloin se taas ryöpsähtää äkkiarvaamatta räjähtävään toimintaan, jossa puhuvat karmaisevaa kieltään niin räjähteet kuin terä- ja tuliaseet sekä kaikenmoiset astalot itämaista museomiekkaa myöten.

Taavi Soininvaaran aikaisemmat jännärit ovat saavuttaneet menestystä kotimaan lisäksi ulkomaillakin, varsinkin Saksassa. Eipä ollenkaan ihme, sillä niin pedantisti on paljon maailmaa ja ihmissuhteita kansainvälisenä juristina vuosia toiminut kirjailija paneutunut tekstinsä taustoihin.

Pakonopeus on lukijaltaan aikaa ja keskittymistä vaativa, mutta samalla mukaansavievä ja huippukiehtova trilleri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.