Tahdon maailman ilman sotaa - Arno Gruen

ARNO GRUEN

Tahdon maailman ilman sotaa

Suom. Ilona Nykyri. Like 2008, 125 s.Psykoanalyytikko Arno Gruenin (s. 1923) mukaan maailmanrauhan toivo on ihmisissä, joilla on kyky rakastaa. Heitä ei kiehdo sotavimma, koska he eivät ole täällä voittaakseen kilpailua vaan elääkseen rauhassa.

Mistä sotavimma saa alkunsa? Lapsuuden laadusta, väittää Gruen. Vanhemmat voivat rakastaa lapselleen vahvan minuuden, tai nitistää hänet. Rakastetusta lapsesta tulee itsenäinen ja empaattinen. Hänen ihmisarvonsa ei määrity ulkoisilla kriteereillä eikä se ole kauppatavara.

Jos vanhemmat eivät rakasta lasta, lapsi joutuu reagoimaan kylmyyteen. Hän yrittää ostaa hyväksyntää, mutta kadottaa itsensä - sen minuuden, josta vanhemmat eivät välittäneet.

Rakkaudettomuus kovertaa lapsesta onton. Hän tarvitsee johtajaa. Hän idealisoi julman auktoriteetin, koska ei uskalla vihata vanhempiaan. Aikuisena hän lähtee helposti mukaan huumaaviin massaliikkeisiin. Hänestä saa itsemurhaiskijän.

Gruenin mukaan on suuri eksytys, että vanhemmat pitävät lapsiaan omistusesineinä, joilla pohjimmiltaan hoidattavat itseään. Esineellistetyn lapsen minuudettomuus on valtava tuskan, vihan ja raivon lähde.

HELENA MIETTINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.