Taidealan toimijat vaativat vaikenemisen kulttuurin murtamista – lähes tuhat allekirjoitti vetoomuksen seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi

Kulttuuriministeri kiittelee taiteilijoiden aktiivisuutta häirinnän kitkemiseksi.

Lähes tuhat kulttuuriammattilaista vaati perjantaina julkaistussa vetoomuksessa seksuaalisen häirinnän lopettamista. Vetoomuksen julkaisivat Helsingin Sanomat ja Svenska Yle.

Allekirjoittaneiden joukossa on elokuva-, tv-, teatteri-, ooppera-, sirkus- ja tanssialan työntekijöitä. Joukossa on niin opiskelijoita, oppilaitosten työntekijöitä kuin nimekkäitä taiteilijoitakin.

Vetoomuksen tekijät keräsivät myös yli 40 nimetöntä tapauskertomusta, joissa kerrotaan alalla työskentelevien kokemasta rankastakin seksuaalisesta häirinnästä.

 #kulissientakana-kampanjalla muun muassa salaisissa Facebook-ryhmissä kerättyjen kertomusten perusteella häirintää tapahtuu alalla paljon. Häirintää kokevat ammattilaisten lisäksi myös alaikäiset, opiskelijat ja alan harrastajat, ja kertomuksissa puhutaan jopa raiskauksista. Ahdistelija on kertomuksissa usein miesohjaaja, -tuottaja tai -kollega.

Vetoomuksessa vaaditaan, että alan vallankäyttäjät toimivat aktiivisesti seksuaalisen häirinnän mahdollistavien rakenteiden ja työilmapiirin muuttamiseksi.

– Me allekirjoittaneet vaadimme nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja vaadimme, että valta-asemissa olevat henkilöt ottavat ongelman vakavasti, vetoomuksessa sanotaan.

 

Terho: Valvonta kuuluu työpaikoille

 

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) pitää hyvänä, että häirintää kokeneet taiteilijat ovat aktivoituneet kamppailemaan sitä vastaan.

– On hätkähdyttävää, että ongelma on ollut esittävien taiteiden saralla näin laajaa. Jokainen häirintätapaus alalla kuin alalla on tietysti liikaa, mutta erityisen vastenmielistä häirintä on kulttuurialalla, jonka tulisi edistää sivistystä, Terho sanoi STT:lle.

– Uskon, että tällä on myönteinen vaikutus, että on näin laajasti lähdetty liikkeelle hyvän asian puolesta.

Terhon mukaan hallituksessa ei tällä hetkellä ole vireillä erityisiä toimia seksuaalisen häirinnän suhteen.

– Lainsäädäntö asiaa koskien on olemassa, ja sen mukaan kaikenlainen häirintä on yksiselitteisesti kiellettyä ja laitonta. Valvonta asiassa kuuluu ensisijaisesti työpaikoille.