"Taidemaailman Indiana Jonesiksi" kutsuttu etsivä löysi 25 miljoonan arvoisen varastetun Picasson

Hollantilainen taide-etsivä Arthur Brand on löytänyt 25 miljoonan euron arvoisen Pablo Picasson maalauksen, jonka murtovarkaat veivät saudisheikin jahdista Ranskan Rivieralla vuonna 1999. Brand kertoo luovuttaneensa vuonna 1938 maalatun teoksen vakuutusyhtiölle.

Varastettu teos on muotokuva valokuvaaja ja taidemaalari Dora Maarista, joka oli yksi Picasson tunnetuista rakastajattarista. Teos edustaa Picasson luomaa kubistista tyylisuuntaa. Picasso piti maalausta kotinsa seinällä kuolemaansa asti vuonna 1973.

Pysyvästi kadonneeksi luultu maalaus löytyi neljä vuotta kestäneen tutkinnan jälkeen. Kahden vuosikymmenen takainen taidevarkaus jäi Ranskan poliisilta ratkaisematta.

Taide-etsivä onnistui lopulta jäljittämään kadonneen maalauksen Alankomaiden alamaailman syövereistä välikäsien kautta. Brandia avustaneet tahot soittivat hänen ovikelloaan maaliskuun puolivälissä.

–  Heillä oli 25 miljoonan euron arvoinen Picasso mukanaan, käärittynä mustiin jätesäkkeihin, Brand kommentoi AFP:lle.

Maalaus kiersi huume- ja asekaupassa

Brand sai vihiä alamaailmaa kiertävästä Picassosta vuonna 2015, mutta vielä tuolloin ei ollut tiedossa, mikä teos oli kyseessä.

–  Sitä käytettiin usein vakuutena, joka ilmestyi kuvaan eräässä huumekaupassa ja vuosia myöhemmin asekaupassa, Brand kuvailee.

Ennen pitkää Brand sai vahvistettua, että kyseessä oli vuonna 1999 varastettu Dora Maarin muotokuva. Taide-etsivä alkoi levittää sanaa siitä, että oli etsimässä teosta, ja lopulta häneen ottivat yhteyttä erään hollantilaisen liikemiehen edustajat.

–  Hän oli hermoromahduksen partaalla. Hän luuli hallussaan olevan Picasso-maalauksen olleen osa laillista kauppaa, Brand kertoi.

Taide-etsivä arvelee, että maalaus oli vaihtanut omistajaa ainakin 10 kertaa kuluneiden vuosikymmenien aikana. Tuorein omistaja luopui teoksesta vapaaehtoisesti, eikä häntä vastaan olla nostamassa syytettä, vahvistivat Hollannin ja Ranskan poliisi Brandille.

Kadonneita maalauksia ja muita taideteoksia mustasta pörssistä ammatikseen jäljittävä Brand tunnetaan liikanimellä "taidemaailman Indiana Jones" elokuvien seikkailija-arkeologin mukaan.

Hän nousi otsikoihin myös viime vuonna palautettuaan kirkosta yli neljä vuosikymmentä sitten varastetun, 1  600 vuotta vanhan mosaiikin Kyprokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

Uudet nostimet ja pyörönäyttämö – kaupunginjohtaja esittää rahoitusta Jyväskylän kaupunginteatterin lavaremontille ensi vuodeksi

Kirja-arvio: Nuttu nurin, onni oikein –  On mukava lukea välillä lastenkirjaa, jossa ei kasvateta ketään

Levyarvio: Laadukasta tangotunnelmointia eri aikakausilta

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Näyttelyarvio: Saksin venukset – Hovimaalari Lucas Cranachin arvoituksellisia naiskuvia nähdään ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyssä Suomessa

Karhun ja korpin yhteispotretti toi Ville Heikkiselle Vuoden luontokuva -kilpailun voiton

Jyväskyläläinen Kaisa Huotari voitti Art of Basware -taidekilpailun

Teatteriarvio: Kulissit romahtavat klassikossa – Huoneteatterin Tarkastaja saapuu on viihdyttävä ja ajattelemaan herättävä monien tunnelmien sekoitus

Näitä jätkiä kirjat kiinnostavat: "Ne hahmot käy läpi samoja asioita kuin me" – nuoret halutaan lukemaan miljoonahankkeella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.