"Taidemaailman Indiana Jonesiksi" kutsuttu etsivä löysi 25 miljoonan arvoisen varastetun Picasson

Hollantilainen taide-etsivä Arthur Brand on löytänyt 25 miljoonan euron arvoisen Pablo Picasson maalauksen, jonka murtovarkaat veivät saudisheikin jahdista Ranskan Rivieralla vuonna 1999. Brand kertoo luovuttaneensa vuonna 1938 maalatun teoksen vakuutusyhtiölle.

Varastettu teos on muotokuva valokuvaaja ja taidemaalari Dora Maarista, joka oli yksi Picasson tunnetuista rakastajattarista. Teos edustaa Picasson luomaa kubistista tyylisuuntaa. Picasso piti maalausta kotinsa seinällä kuolemaansa asti vuonna 1973.

Pysyvästi kadonneeksi luultu maalaus löytyi neljä vuotta kestäneen tutkinnan jälkeen. Kahden vuosikymmenen takainen taidevarkaus jäi Ranskan poliisilta ratkaisematta.

Taide-etsivä onnistui lopulta jäljittämään kadonneen maalauksen Alankomaiden alamaailman syövereistä välikäsien kautta. Brandia avustaneet tahot soittivat hänen ovikelloaan maaliskuun puolivälissä.

–  Heillä oli 25 miljoonan euron arvoinen Picasso mukanaan, käärittynä mustiin jätesäkkeihin, Brand kommentoi AFP:lle.

Maalaus kiersi huume- ja asekaupassa

Brand sai vihiä alamaailmaa kiertävästä Picassosta vuonna 2015, mutta vielä tuolloin ei ollut tiedossa, mikä teos oli kyseessä.

–  Sitä käytettiin usein vakuutena, joka ilmestyi kuvaan eräässä huumekaupassa ja vuosia myöhemmin asekaupassa, Brand kuvailee.

Ennen pitkää Brand sai vahvistettua, että kyseessä oli vuonna 1999 varastettu Dora Maarin muotokuva. Taide-etsivä alkoi levittää sanaa siitä, että oli etsimässä teosta, ja lopulta häneen ottivat yhteyttä erään hollantilaisen liikemiehen edustajat.

–  Hän oli hermoromahduksen partaalla. Hän luuli hallussaan olevan Picasso-maalauksen olleen osa laillista kauppaa, Brand kertoi.

Taide-etsivä arvelee, että maalaus oli vaihtanut omistajaa ainakin 10 kertaa kuluneiden vuosikymmenien aikana. Tuorein omistaja luopui teoksesta vapaaehtoisesti, eikä häntä vastaan olla nostamassa syytettä, vahvistivat Hollannin ja Ranskan poliisi Brandille.

Kadonneita maalauksia ja muita taideteoksia mustasta pörssistä ammatikseen jäljittävä Brand tunnetaan liikanimellä "taidemaailman Indiana Jones" elokuvien seikkailija-arkeologin mukaan.

Hän nousi otsikoihin myös viime vuonna palautettuaan kirkosta yli neljä vuosikymmentä sitten varastetun, 1  600 vuotta vanhan mosaiikin Kyprokseen.