Taidepajasta galleriaksi

Petäjäveden Toinilan kesänäyttelyn teema ja nimi Casa non casa saavat alkunsa Keski-Italian toistuvista maanjäristyksistä. Taiteilijapari Johanna Juvonen ja Biagio Rosa ovat kutsuneet taiteilijoita osallistumaan näyttelyyn talo/koti - teemaan liittyvillä teoksilla.

Mukana ovat Jyväskylän taiteilijaseuran Maija Holma, Jukka Silokunnas, Juvonen & Rosa, petäjävesilähtöinen tekstiilitaiteilija Synnöve Dickhoff, Italiasta katutaiteilija Stefano Divizia ja Saksassa työskentelevä australialainen Benjamin Phillips Nozdrachev.

Kirkonkylän keskustassa sijaitseva autio talo on toiminut erityisesti lasten taidepajatyyppisen toiminnan keskuksena. Sen ympäristö on täynnä aavistuksen rujoja Quasimodo-henkisiä teoksia, joissa tekeminen on ollut lopputulosta tärkeämpää.

Ammattitaiteilijoiden työt tutkivat materiaalin hajoamista, tasapainon menettämistä ja ihmisen hylkäämän kohtaloa vaihtelevista näkökulmista. Olennaista on myös, että ihminen todella puuttuu. Rähjääntynyt näyttelytila on sopusoinnussa töiden teeman kanssa, ja teema tuo linjakkuuden erityyppisiin töihin.

Italialaisen graffititaiteilja Divizian asuinpaikka on maanjäristyksen järkyttävästi tuhoama L’Aquila keski-Italiassa. Räiskyvän katutaiteen sijasta hän on tuonut tuhoutuneen rakennuksen ulkoseinämateriaalia, ja järjestänyt symmetriset kappaleet harmoniseksi kokonaisuudeksi. Surutyössään hän keskittyy materiaaliin, jatkossa myös ihmiset saanevat alaa.

Divizian kokemukset ovat voimakkaasti vaikuttaneet nyt taiteilijaparin tämän kertaisiin töihin. Juvonen ja Rosa keskittyvät pelkistetyissä kollaaseissa tasapainoon ja materiaalin rikkoutumiseen. Maalauksissa inhimillinen hätä kevenee karnevalistisilla väreillä. Hajoaminen sekä tärinä ovat vahvasti läsnä.

Silokunnas seuraa videotaideteoksella talon purkamisen. Teoksessa purkajat ovat poissa, ja talo rappeutuu sekä katoaa siistin järjestelmällisesti.

Dickhoffin sekatekniset paperityöt ovat yleissävyltään tummat ja jyväskyläläisen valokuvataiteilijan Holman puutarhainstallaatiossa vanhat tekniset laitteet sekä ruukkukasvit muodostavat monitulkintaisen kokonaisuuden. Teosta voi katsoa, kuinka luonto korjaa ihmisen jäljet, tai yhtä hyvin tekniikan ja kasvien sopusointuna.

Myös australialaisen Nozradchevin työssä on korjaamisen henkeä, kun hän on lasten teosten kappaleista luonut uutta ja tasapainoista.

Taiteilijapari haluaa nyt laajentaa Toinilaa vakavammin galleriatyyppiseen toimintaan. Taidetila Toinilan kesänäyttely jatkuu 13. elokuuta. Sarja jatkuu toisella ryhmänäyttelyllä syyskuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .