Taideseura Kopru juhlii 40-vuotista taivaltaan monipuolisella kesänäyttelyllä

’’Niinkuin pitkän pilven lonka,/ niinkuin jäisen kosken kopru’’, runoili Eino Leino aikoinaan. Kosken pyörrettä tarkoittava Kopru päätyi Vaajakoskella toimivan taideseuran nimeksi, se kun on perustettu kosken varrella.

Nyt Taideseura Kopru juhlii 40-vuotista taivaltaan näyttelyllä.

Vaajakosken Wanhassa Woimalassa silmä nappaa useita pastellisävyisiä teoksia, joista monessa on sadun vaikutelmia. Öljy- ja akryylimaalauksia, pastelleja, jopa pari ikonia. Esillä on 127 teosta 27 tekijältä, muun muassa Leila Jokiniemeltä, Ritva Vallalta ja Outi Tolvaselta.

– Olemme matalan kynnyksen seura, ja näyttelyiden kautta saamme usein uusia jäseniä. Täällä on paljon erilaisia töitä ja tekniikoita, eli mukaan mahtuu, kertoo puheenjohtaja Maija Kumpulainen.

Kopru järjestää vuosittain taidekurssin ja retken sekä kesänäyttelyn. Välillä pidetään myös pienempiä näyttelyitä tai kokoonnutaan yhdessä maalaamaan. On käyty Pietarissa ja Tallinnassa ja oltu kovatasoisten taiteilijoiden, kuten Mika Törösen opissa.

Vaajakosken Taideseura on toiminut vuodesta 1977, mutta seuraavana vuonna nimeksi tuli Kopru, kun mukaan tuli tekijöitä muualtakin.

– Eräs porukka alkoi haikailla, että kyllä Jyväskylän maalaiskunnassakin pitäisi olla seura, joka kokoaa yhteen harrastajataiteilijoita, Kumpulainen kertoo.

Perustajajäseniä olivat Mauno Ihanti, Olli Sortava, Ritva Saarinen, Reijo Lassuri, Aino Lehtinen, Sirkka Kilpinen, Orvo Solonen, Raimo Makkula sekä sittemmin ammattikuvanveistäjäksi ryhtynyt Juhani Saksa. Tällä hetkellä seurassa on noin 45 jäsentä.

 

Kauko Hänninen oli herättämässä Koprua uudelleen henkiin, sillä 90-luvulla elettiin hetken aikaa hiljaiseloa – tarvittiin uusia jatkajia loihtimaan seuralle uusi innostuksen liekki.

– 1990-luvun lopulla alettiin ideoida lisää ja pitää vuosittain näyttelyä, ja se sai tarttumaan siveltimeen entistä useammin, enimmäkseen maisemakuvia maalaava Hänninen kertoo.

Kumpulainen taas on ollut seuran jäsen viitisentoista vuotta, joista 10 vuotta puheenjohtajana. Häneltä näyttelyssä on mukana erilaisia nukkeja. Niiden tekemisessä kiehtoo mielikuvituksellisuus ja tekniikoiden monipuolisuus.

Näyttelyn nuorin tekijä on 14-vuotias Kerttu Seppänen, joka on ollut maalausopissa Hännisellä kuusivuotiaasta saakka. Häneltä on esillä muun muassa öljyvärimaalaukset Kettu sekä Koli.

– Kerttu omaksuu maalaustekniikoita paljoa opastamatta. Hän aloitti heti maalaamisen öljyväreillä ja sanoo, että haluaa oppia joka päivä maalauksesta jonkin uuden asian, Hänninen kertoo.

 

Luovuuden lähteellä – Taideseura Koprun 40-vuotisjuhlanäyttely 12.8. asti Vaajakosken Wanhassa Woimalassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .