Taina Teerialho - Kesän tunnit Gravelin laskuopin mukaan.

TAINA TEERIALHO

Kesän tunnit Gravelin laskuopin mukaan.

WSOY 2010. 185 s.
Satakuntalainen Taina Teerialho on ennenkin ilahduttanut lukijoitaan tiiviillä, harkitusti laadituilla teoksillaan. Tällä kertaa on kysymys romaanista, jonka aihepiiri on varsin erikoinen: ruumisarkuntekokurssit.

Tarkoitus on rakentaa persoonallisia kirstuja, jotenkin sekä tekijänsä että asukkaansa näköisiä. Enimmäkseen arkut tehdään valmistajansa tulevaa tarvetta varten. Tai ehkä se pikemminkin on jälkeen jääneiden tarve.

Kesän tunnit Gravelin laskuopin mukaan on pidättyväisesti hauska tarina, josta heruu paljon elämänviisautta. Kuinka sattuukaan, ruumisarkunteko-oppiin ilmaantuu vain naisia. Opettaja on ainoa mies. Tämä tuo tarinaan eroottisen jännitteensä.

Kirjoittaja osoittaa rivien välistä, että eroottisesti tilanne ei ole miehen kannalta niin kutkuttava kuin se voisi olla. Kun on jossakin sukupuolensa ainokainen, ei tilanne oikeastaan enää sittenkään ole seksuaalisesti latautunut, halujen kohde olisi niin harvan saatavissa, että huomio kääntyy muualle.

Miehen kannalta otollisinta olisi tietysti, että mukana olisi pari muutakin miestä ikään kuin halukasta ilmapiiriä nostamassa, ja heidän ylitseen miesopettaja joka tapauksessa kohoaisi, kun kerran on sen lauman johtaja. Mutta näin ei siis käy, intohimot suuntautuvat asioiden pohdiskeluun, ja toki se on romaania laadittaessa yleensä kunnianhimoisempi tehtäväkenttä.

Ja mitä siis pohditaan? Kaikkea mahdollista, niin kuin tuollaisilla kursseilla on tapana. Kirjoittajan ote kurssielämän kuvauksessa on erittäin vakuuttava. Paikalle tulee kaikenlaista väkeä, mutta silti erikoisuudet korostavat enemmän kuin populaatiosta saaduissa satunnaisotannoissa.

Arkkuja väsätessä jää aikaa jutteluun, se on käden työtä, jota eivät mielen liikkeet ja suun käyminen häiritse. Yhtäältä voidaan keskustella siitä, kuinka ruumisarkut saattavat olla inhimillisen turhamaisuuden monumentti, jopa tarpeettomampi kuin prameat haudat, jotka seisovat vuosisatoja siinä missä arkku tunnin tuijotuksen jälkeen kätketään piiloon maan poveen.

Ja toisaalta ajatukset lentävät myös maailmanpolitiikkaan. Kun Nato hyökkäsi Jugoslaviaan, nousi Italiassa arkkulaudan kysyntä ennätyslukuihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.