Taistelija

TAISTELIJA

(THE FIGHTER)

Seitsemän Oscar-ehdokkuutta kerännyt Taistelija on tunteisiin vetoava draama. Elokuva pohjautuu tositapahtumiin ja kertoo amerikkalaisten nyrkkeilijäveljesten Mickey Wardin ( Mark Wahlberg) ja Dicky Eklundin ( Christian Bale) edesottamuksista 1980 ja 1990-lukujen taitteessa.

Taistelija on puoliksi urheiluelokuva ja puoliksi perhedraama.

Dicky on pilannut uransa huumeilla, mutta auttelee yhä nuorempaa veljeään sikäli kuin crackin vetämiseltä ehtii. Heikkotahtoisen Mickeyn ura ei edisty sekoilevan Dickyn ja mielivaltaisesti manageroivan äidin hoivissa.

Äiti ( Melissa Leo) kontrolloi perheen elämää seitsemän kotinurkissa lusmuilevan tyttärensä säestyksellä. Mickey saa etäisyyttä perheeseen vasta, kun tapaa topakan tarjoilija Charlenen ( Amy Adams). Räksyttävällä naisväellä on tosin sanansa sanottavana myös hänestä.

Niin sanottua valkoista roskasakkia edustava Eklund-Wardin perhe elää muistellen niitä päiviä, jolloin Dicky tyrmäsi Sugar Ray Leonardin. Perheen merkitys on lähes yhtä suuri kuin mafiaelokuvissa.

Kukaan henkilöistä ei ole puhtoinen eikä miellyttäväkään, mutta heidän edesottamuksiaan seuraa silti sydän syrjällään. Taistelija onnistuu paremmin yhden epäterveen perheen kuvauksena kuin urheiluelokuvana.

Nyrkkeily kuvataan tyypilliseen tapaan heikoista lähtökohdista ponnistavien keinoksi saavuttaa elämässä jotain.

Ottelut ovat yhtä mättöä, eikä ääniefekteissä ole säästelty. Nyrkkeily on raakaa bisnestä, jossa Mickeyn kaltaisia kilttejä puurtajia on helppo höynäyttää.

Christian Balen ja Mark Wahlbergin hyvin erilaiset roolityöt synnyttävät väkevää dynamiikkaa. Balen muodonmuutos huumeiden riuduttamaksi, pakkoliikkeissään nytkiväksi Dickyksi on puhutteleva. Bale on hilkulla varastaa koko show'n.

Wahlbergin vaitonaisesta, lähes tulkoon mykästä läsnäolosta kasvaa johdonmukainen henkilökuva. Micky on passiivinen ja alistunut, kunnes löytää klassisesti voimansa. Elokuvan muut näyttelijäsuoritukset eivät jää huonommiksi.

Elokuvassa tehdään dokumenttielokuvaa, jonka Dicky luulee käsittelevän omaa nyrkkeilyuraansa. Dokumentin valmistumisesta tulee lopulta juonen ratkaiseva käänne.

Ohjaus: David O. Russell. Rooleissa: Christian Bale, Mark Wahlberg, Melissa Leo ja Amy Adams. Tyylilaji: Draama (K 13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.