Taistellen kevätkauteen – Jyväskylä Sinfonian kevään avauskonsertissa kuultava ärhäkkä Klarinettikonsertto on omistettu illan solistille, ranskalaiselle Pierre Génissonille

Jyväskylän Sinfonian kevätkausi käynnistyy huomenna keskiviikkona teosharvinaisuuksia sisältävällä konsertilla, joka kantaa nimeä Havahtuminen.

Illan aikana kuullaan Lotta Wennäkosken teos Hava, Louise Farrencin Sinfonia nro 3, sekä konsertin kohokohta, ranskalaisen Éric Tanguyn Klarinettikonsertto.

Tanguy sävelsi teoksen ystävälleen, ranskalaiselle klarinettivirtuoosille Pierre Génissonille, 32, joka on saapunut kotimaastaan solistiksi illan konserttiin.

– Éric halusi säveltää minulle teoksen, jossa näkyisi energiani ja luonteeni. Teoksesta ei puutu vauhtia tai räväkkää vastakkainasettelua, ja se on kaikessa nykymusiikkimaisuudessaan hyvin klassisesti kolmeen osaan rakennettu sävellys, Génisson kertoo innokkaasti.

Tanguyn sävellyksessä kantavana teemana on tutkia solistin ja orkesterin välistä vastakkainasettelua ja vuorovaikutusta. Génissonin mukaan dialogin sijaan voitaisiin puhua jopa 25-minuuttisesta taistelusta.

– Teos vaatii minulta teknisesti todella paljon. Minun pitää soittaa todella kovaa, oikein keuhkojeni täydeltä, sillä orkesteri yrittää laittaa teoksen teeman mukaisesti minulle kampoihin.

Konserton käynnistyessä kuulijalle ei jää epäselväksi, että kyseessä on kahden vastakkaisen voiman mittelö. Kilpakumppanit pallottelevat välillä voimalla ja välillä melodioin.

Toisessa osassa solisti ja orkesteri pääsevät lopulta hiuksenhienoon, eteeriseen yhteisymmärrykseen.

– Tunnelma on silloin unenomainen. Ikään kuin leijuisit taivaassa pilvien keskellä, etkä ole oikein varma mitä tapahtuu ja missä olet. Intiimiys tuo kaivattua kontrastia alun aggressiolle.

Viimeisessä osassa yhteisymmärrys heitetään romukoppaan, ja Génisson kuvailee tunnelmaa hulluksi, rajoja rikkovaksi rokkitanssiksi. Teos on kokonaisuudessaan taiturimainen suoritus niin solistilta, kuin orkesteriltakin.

Konsertto levytetään loppuviikosta Mikkelissä Ondine-levymerkille. Génissonille levytys on hänen ja konserton yhteisen matkan huippusaavutus. Paikalle saapuu myös säveltäjä Tanguy.

– Odotan sitä todella innolla. Olemme tunteneet Éricin kanssa nyt noin viiden vuoden ajan, ja toivon että pääsemme siinä tilanteessa vielä syvemmälle teoksen mielenmaisemaan ja sointiväreihin.

Génisson on esittänyt Klarinettikonserttoa aktiivisesti sen vuoden 2017 kantaesityksestä asti. Suomessa mies on ensimmäistä kertaa, ja Jyväskylään hän ihastui heti tänne saapuessaan.

– Kaupunki on kauniin luonnon ympäröimä, sekä juuri sopivan kokoinen. Kaiken lisäksi täällä selvästi esitetään hyvää musiikkia, mies kertoo pilke silmäkulmassa.

Tulevan levytyksen lisäksi Génisson julkaisee maaliskuussa BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa äänitetyn levyn, jossa tutustutaan amerikkalaiseen jazziin. Tällä hetkellä Pariisissa asuva klarinetisti viettää neljänneksen vuodestaan Yhdysvalloissa, neljänneksen Aasiassa ja loput ajasta Euroopassa. Jatkuvaan matkusteluun hän ei ole tympääntynyt.

– Rakastan matkustamista, ja on upeaa että voin työni puolesta tehdä sitä jatkuvasti. Jos klarinetti ei olisi osa elämääni, olisin varmaan reppureissaaja jossain päin maapalloa, mies naurahtaa haastattelun päätteeksi.

Konsertti 9.1. klo 19 teatteritalossa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .