Taistelu Turusta

Taistelu Turusta

Jouko Aaltosen tuore dokumentti Taistelu Turusta käsittelee tuon Suomen vanhimman kaupungin rakennuspolitiikan perinnettä ja kaupunkitilan julkista käyttöä. Arkkitehti Benito Casagrande kertoo kaipaavansa edelleen menetettyä Bassin taloa. Arkkitehti Pekka Pitkänen on sitä mieltä, ettei kaupunki vaatinut rakennusten säilyttämistä. Nobelin talo oli yksi parhaista esimerkeistä tästä katoavuudesta. Siihen liittyi myös Suomen ensimmäinen valokuva vuodelta 1839.

Runsas kuva- ja elokuva-aineisto tarjoaa näkymän entiseen Turkuun ja mustavalkoiset kuvat kertovat menneestä arkkitehtuurista. Asuntojen tarve johti aikoinaan siihen, että paljon vanhoja hienoja rakennuksia hävitettiin ja tilalle rakennettiin moderneja kerrostaloja. Kiire ja liian kova dynaamisuus sanelivat ehdot.

Nykyisyydessä talonvaltaajat ovat liikkeellä ja dokumentin kuvissa poliisit rahtaavat heitä paikasta toiseen. Suvi Auvinen luonnehtii, miten kaupungin tila kuuluu ihmisille ja miten juuri kaupungin pitäisi olla paikka, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan. Nykypäivänä kaupunki on enemmän kuluttamiseen ja läpikulkemiseen liittyvä tila.

Aaltosen dokumentin rauhallinen tyyli luottaa näihin hetkiin, joissa menneisyys ja nykyisyys leikkautuvat ristikkäin. Haastattelujen monipuolisuus takaa sen, että näkökulmia tilanteeseen on aivan riittävästi. Irvokas valtapeli tunnetaan "Turun tautina". Markku Kopiston impressionistinen musiikki luo kepeitä tunnelmakuvia.

Ohjaus: Jouko Aaltonen. Leikkaus: Tuula Mehtonen. Tyylilaji: dokumentti (S).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.