Taiteilijaeläke kolmelle keskisuomalaiselle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt eri taiteenalojen edustajille 60 uutta taiteilijaeläkettä. Täysi eläke myönnettiin 42 taiteilijalle ja osaeläke 18 taiteilijalle. Hakijoita oli tänä vuonna 517.

Keskisuomalaisista taiteilijoista eläkkeen saivat elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Kristiina Luostarinen Luhangasta, jyväskyläläinen kuvataiteilija Jaakko Valo sekä jyväskyläläinen kuvittaja ja kuvataiteilija Outi Markkanen.

Nykymuotoisia taiteilijaeläkkeitä on myönnetty vuodesta 1974 alkaen. Ministeriön päätös perustuu valtioneuvoston päätökseen valtion ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä sekä Taiteen edistämiskeskuksen ja valtion taidetoimikuntien asiantuntijalausuntoihin. Elinikäistä taiteilijaeläkettä maksettiin vuoden 2014 lopussa 1 061 taiteilijalle.

Eläke myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta esittävänä ja luovana taiteilijana. Täysi eläke on 1 328,69 euroa kuukaudessa ja osaeläke siitä puolet. Eläkettä myönnettäessä otetaan huomioon myös hakijan varallisuusasema sekä hänen toimeentulomahdollisuutensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.