Taiteilijat eivät kaipaa tasaista pintaa

Keljon värikkään ateljeetalon taiteilijat pitävät yhteisnäyttelyä Korpilahden Höyry-galleriassa. Valtaosa heistä tekee töitä asunnon yhteydessä olevissa ateljeissa.

Näin on hyvä, sillä erillisten työtilojen markkinat ovat Jyväskylässä heikot.

– Jyväskylässä on pulaa järkevän hintaisista ateljeetiloista. Kun vanhoista rakennuksista tehdään tiloja taiteilijoille, ne kunnostetaan tarpeettomasti sellaisiksi, että vuokratkin nousevat taiteilijoiden kannalta mahdottomiin lukuihin, kuvataiteilija Aino-Kaarina Pajari sanoo.

– Insinööritoimistojen keskellä olevissa ateljeissa on insinöörien hinnat, valokuvataiteilija Kapa toteaa.

– Olin kuukauden Haagissa ja vierailin siellä monessa meidän päättäjien mielestä varmasti huonossa galleria ja ateljeetilassa, koska niitä ei oltu saneerattu viimeisenpäälle valmiiksi.

Tilat olivat Kapan mielestä erinomaisia. Se, että pajassa on röpelöinen tiiliseinä, ei haittaa. Kaiken ei tarvitse olla siloteltua ja suoristettua.

– Meillä kaikki lastulevytetään, Pajari huokaa.

– Se on kummallista, että kun ateljeetiloja suunnitellaan, taiteilijoiden näkemystä ei yleensä kuunnella ollenkaan. Taiteilijan suuri vihollinen on se, ettei saa edes naulaa lyödä seinään, kuvataiteilija Jaakko Valo sanoo.

Vuonna 1975 rakennetussa Hovilantien ateljeetalossa moista ongelmaa ei ole. Paremminkin voisi kuitenkin olla.

– Ateljeetalon ongelma on se, että asunnot ovat kaikki hyvin isoja. Vuokrataso on sellainen, ettei yksinasuva taiteilija oikein voi tulla tänne, Pajari sanoo.

Ateljeetalon alkuvuosina taiteilijat järjestivät niin sanottuja ateljeenäyttelyitä. Höyry-gallerian näyttely on ateljeetalon taiteilijoiden ensimmäinen yhteisesiintyminen ateljeetalon ulkopuolella.

Taidetta ateljeetalosta -näyttely Höyry-galleriassa Korpilahdella 2.7.2017 asti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .