Taken 3

Kaikki toimintagenren perinteiset ja hölmöimmät elementit ovat mukana entisen CIA-vakooja Bryan Millsin (Liam Neeson) edesottamuksista kertovassa elokuvassa Taken 3.

Siinä on ylivertainen sankari, vastenmielisiä itäeurooppalaisia roistoja, kärsiviä naisia, hurjia takaa-ajoja ja räjähdyksiä, ampumavälikohtauksia ja vain vähän logiikkaa.

Hyvä esimerkki johdonmukaisuuden puutteesta on parkkihalliin sijoittuva kohtaus, jossa Forest Whitakerin esittämä poliisipäällikkö komentaa: ”Nobody in, nobody out.” Hetken päästä Mills kaahaa ulos parkkihallista, eikä portilla ole kukaan vahdissa.

Kaikkivoipaisen sankarin ympärille rakennetut toimintaelokuvat ovat aikansa elänyt ilmiö. Bryan Mills on vanhan liiton jässikkä, joka väistelee sujuvasti luoteja, selviää pienin naarmuin joukkotappeluista ja murskaantuvista autoista.

62-vuotiaan Neesonin esittämä ex-vakooja pistää yhdellä kädellä matalaksi albanialaismafioson koko henkivartiokaartin ja hyppii aitojen yli kuin Keanu Reeves Myrskyn ratsastajissa. Mills näyttää yksinkertaisesti liian väsähtäneeltä näihin hommiin.

Ensimmäiseen Taken-elokuvaan (2008) verrattuna Taken 3 ei ole oikeastaan huonompi, ehkä jopa päinvastoin. Molemmissa, kuten myös sarjan keskimmäisessä elokuvassa, uhattuna on Millsin perhe. Nyt Mills saa syytteen murhasta, jota hän ei tehnyt. Vaikka lopputulos on jälleen ennustettava, niin juoni on astetta kekseliäämpi.

Kerronnan viiltävän nopea rytmi ei jätä aikaa henkilöhahmojen kehittelylle, joten niin sanottua human interestiä Olivier Megatonin ohjaustyössä ei juuri ole. Toivottavasti tämä todella päättyy tähän, kuten elokuvan mainoksessa lupaillaan.

Ohjaus: Olivier Megaton. Pääosissa: Liam Neeson, Forest Whitaker, Famke Jansen, Maggie Grace ja Dougray Scott. Lajityyppi: toiminta. K 16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.