Tampereen Teatterikesä alkaa

Tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan, että festivaali on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista.

Euroopan suurimpiin teatterifestivaaleihin lukeutuva Tampereen Teatterikesä alkaa tänään. Ennakkomyynnissä kysytyimpiin esityksiin ovat kuuluneet Kansallisteatterin Onnellisuuden tasavalta sekä Q-teatterin Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta. Yhteiskunnallista teatteria edustaa ohjelmistossa myös Politiikkakollektiivin ja Ryhmäteatterin Eduskunta-trilogian päätösosa.

Viikon aikana nähdään pääohjelmistossa kaksikymmentä teatteriryhmää, joista ulkomailta tulee seitsemän.

Pääohjelman sekä ohjelmateltan konserttien lisäksi festivaaliin kuuluu runsaasti erilaista oheisohjelmaa. Viikon aikana Tampereella järjestetään liki 400 tapahtumaa, joista lähes puolet on ilmaisia. Viime vuonna maksullisen ja ilmaisohjelman arvioidaan keränneen noin 90 000 katsojaa.

– Olemme iloisia myös kaukaa tuoduista vierailuista. Eksoottisena vieraana voi pitää esimerkiksi Reykjavikin kaupunginteatteria, joka esittää Tshehovin Lokin. Toisena klassikkona on Jugoslavian draamateatterin esittämä Rikottu ruukku, listaa Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Hän nostaa isojen produktioiden ohella esille myös pieniä helmiä. Niihin kuuluvat kahden naiskoomikon, amerikkalaisen Desiree Burchin sekä kanadalaisen Haley McGeen monologit, joissa on myös vakavia sävyjä.

Lippujen ennakkokysyntä on vastannut odotuksia. Viime vuosina ennakkomyynti on vähentynyt, kun yleisö hankkii lippunsa usein viime tingassa. Kävijämäärä on kuitenkin pysynyt likimain samana, ja myös tänä vuonna tavoitteena on myydä pääohjelmiston esityksiin 11 000–12 000 lippua.

Tuoreimpia avauksia on yhteistyö Circus Ruska Festivalin kanssa. Teatterikesän pääohjelmistoon ei kuulukaan tänä vuonna katuteatteria entiseen tapaan, sillä yleisölle on tarjolla maksuttomia sirkusesityksiä.

Festivaalin virallisia avajaisia vietetään huomenna Laikunlavalla, jossa nähdään maistiaisia esityksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.