Tangokuninkuus ratkeaa tänä iltana Seinäjoella

Tuomarit pitävät tangokilpailijoita melko tasaväkisinä.

Tangokuninkaallisten arvonimistä käydään kova kisa, sillä tuomareiden mukaan kilpailijat ovat paitsi korkeatasoisia myös melko tasaväkisiä. Tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki arvioi, että tasavertaisuus on ehkä jopa tämän vuoden erityispiirre.

– Varmaan suurin ongelma meillä on siinä, että kaikki tuntuvat jollakin tavalla niin hyviltä kilpailijoilta, että millä sieltä osaa valita jatkoon menijöitä, Haapamäki sanoo.

Tuomaristoon kuuluva estraditaiteilija Helena Lindgren muistuttaa, että osaamisen lisäksi tärkeää on myös voiton nälkä.

– Eilen painotimme laulajille sellaista asiaa, että tiedämme, että he ovat kaikki hyviä ja loistavia laulajia. Tänään katsotaan, kenellä on kyky sietää hermopainetta ja kuka saa luotua maagisen suorituksen. Odotamme todella heiltä sitä syttymistä, Lindgren kertoo.

Tangokuningas valitaan Seinäjoella tänään illalla. Tangokuningatar valitaan lauantai-iltana.

Tuomaristo arvioi eri kriteerillä kuin yleisö

Vaikka tuomariston mukaan lopputulos on vielä auki, ehti yleisö valita suosikkinsa jo eilen illalla. Kuningassuosikiksi äänestettiin Benjamin Enroth ja kuningatarsuosikiksi Erika Vikman.

Säveltäjä-tuottaja Esa Nieminen kuitenkin huomauttaa, että ammattituomariston näkemykset voivat hyvinkin poiketa yleisön mielipiteistä.

– Jos joku laulaa falskisti, me kuulemme se. Meidän on pakko antaa sen vaikuttaa meidän arvioihimme. Kuitenkin yleisesti ottaen alle 10 prosenttia Suomen väestöstä kuulee epäpuhtaat äänet, Nieminen sanoo.

Vireen lisäksi tuomarit huomioivat esimerkiksi mahdolliset puhe- ja lausumisviat. Samoin punnitaan kokelaiden soveltuvuutta musiikkibisnekseen ja julkisuuteen.

– Tuomaristoon kuuluva muusikko-mentalisti Noora Karma korostaa laulutaidon ohella esiintymistaitoa. Hänen mukaansa kokonaisuus ratkaisee. Siihen vaikuttaa myös persoonallisuus, johon tuomarit ovat perehtyneet esimerkiksi ehdokkaita haastattelemalla.

Alueraadit päättävät superfinalisteista

Varsinaisen tuomariston ohella tangokuninkaallisten valintaan vaikuttavat tänä vuonna alueraadit, joita toimii Oulussa, Kuopiossa, Helsingissä, Turussa, Seinäjoella ja Tampereella. Raadit valitsevat toiselle kierrokselle selvinneistä finalisteista kaksi kilpailijaa superfinaaliin, jossa voittaja valitaan.

Tuomariston puheenjohtaja Haapamäki pitää alueraateja mielenkiintoisena lisänä kilpailuun. Toisaalta hänen mielestään raadit voisivat tutustua kilpailijoihin enemmän kuin vain kisasuorituksen verran.

– Meillä on selkeästi laajempi näkemys tästä itse henkilöstä, Haapamäki sanoo.

Toisaalta hän uskoo, että jokaisen mielipiteet muotoutuvat kilpailun kuluessa.

– Yleisöhän sen sitten loppujen lopuksi päättää, että kenestä tulee se megatähti, Helena Lindgren korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Painajainen majakkasaarella – The Lighthouse on omintakeinen mestariteos, jolla voitetaan kuvauksen Oscar

Mittava Schjerfbeck-näyttely avautuu Ateneumissa, esillä myös aiemmin tuntematon teos

Elokuva-arvio: Iik, mikä äppi! – Countdown kannattaa katsoa vain, jos saa kiksejä äärimmäisen pölkyistä kauhuelokuvista

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jyväskyläläislähtöiselle Jouni Teittiselle raikkaasta runokokoelmasta

Elokuva-arvio: Le Mans 66 on häpeilemättömän miehinen kilpa-autotarina ja yllättävän monitahoinen draama

Sauna-aiheinen maailmanennätys takaisin Suomeen – löylyissä samanaikaisesti 101 kansallisuutta

Ruotsinkielinen koululaisooppera oli Viitasaarella ihan mahtava kokemus – Haapaniemen kuudesluokkalaiset esiintyivät yhdessä Kansallisoopperan ammattilaisten kanssa

Tanssitaiteilija, Keski-Suomen tanssin entinen läänintaiteilija Mirja Tukiainen on kuollut

Elokuva-arvio: Huhhuh mikä leffa... Tositapahtumiin perustuva sarjamurhaajaelokuva Kultainen hansikas on kamaluudessaan todella haasteellista katsottavaa – heikkohermoiset pysykööt kaukana

Mittava Schjerfbeck-näyttely avautuu Ateneumissa, esillä myös aiemmin tuntematon teos Tyttö Barösundista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.