Tangomarkkinat käynnistyvät keskiviikkona – kisassa kaksi keskisuomalaista

Tangomarkkinat pyörähtävät käyntiin tänään keskiviikkona Seinäjoella. Viisipäiväiseen tangojuhlaan odotetaan noin 100 000 kävijää.

Laulukilpailun finaalissa on mukana kaksi kilpailijaa Jyväskylän seudulta, jyväskyläläinen Ailamari Vehviläinen ja vaajakoskelainen, nykyisin Helsingissä asuva Antti Kuhmonen.

Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki sanoo tunnelman olevan korkealla tangoviikon alkaessa.

– Finaalien karsinnat televisiossa saivat samanlaisen määrä katsojia kuin edellisinäkin vuosina, joten olemme hyvin luottavaisia myös televisiointien onnistumiseen.

Lähdesmäki tapasi Keravan finaalin karsinnoissa uudet finalistit ja sanoo, että koossa on jälleen kovatasoinen joukko tangokruunun tavoittelijoita. Mukana on sekä kokeneita konkareita että aivan uusia yrittäjiä.

Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki toimii laulukilpailun tuomariston puheenjohtaja. Moni Keravan finaalin karsintaa seurannut pisti merkille, että tuomarit kommentoivat laulajien suorituksia aikaisempaa tarkemmin.

– Olemme muuttaneet tuomareiden kommentointia, nyt kun meillä on tv-yhtiön vaihtumisen ansiosta aikaisempaa vapaammat kädet. Emme sanele enää minkälaisia kommentit saavat olla, vaan tavoitteena on, että katsojien mielenkiinto kasvaa ja finalistit saavat aitoa palautetta koko kilpailin ajan. Kaikki kilpailijat saavat juuri sellaista palautetta, jota he tuomarien mielestä tarvitsevat, Haapamäki tarkentaa.

Kilpailu tulee olemaan todella tiukka. Tuomarien pitää Haapamäen mukaan ottaa huomioon monia muitakin asioita laulutaidon ohella.

– Tuomarit näkevät jokaiselta finalistilta kymmeniä lauluesityksiä ja haastattelutilanteita, joten he pystyvät arvioimaan, miten finalisti huomioi kollegansa, orkesterin, yleisön, henkilökunnan tai noudattavan aikatauluja. Yleisö näkee, ainakin televisiossa, vain laulusuorituksen. 

Vaajakoski sydämessä

36-vuotias Antti Kuhmonen on syntynyt Vaajakoskella ja asui opiskeluaikana viitisen vuotta Jyväskylässä ennen muuttoaan Helsinkiin.

– Vaajakoskelaisuus ja keskisuomalaisuus ovat minulle tärkeitä. Äitini ja lapsuudenkotini on edelleen Vaajakoskella, ja minulla on säilynyt sama vaajakoskelainen ystäväporukka tarhaikäisestä tähän päivään asti. Keski-Suomen kotiseutulaulu on minulle totisinta totta – ja sitä lauletaan aina kun on hyvä tilaisuus, Kuhmonen sanoo.

 

Hän on osallistunut Tangolaulukilpailun alkueriin 2013 ja 2014, mutta vasta nyt avautui paikka finaaliin.

– Olen seurannut Tangomarkkinoita aina lapsesta asti – ne ovat olleet de facto. Tangokuningas ja -kuningatar ovat kuuluneet minulle suomalaisuuteen pysyvästi. Teinipoikana Olavi Virran kappaleita laulaessani huomasin, että lauluääneni taitaakin kuulostaa ihan hyvältä, laitoimme pystyyn oman bändin. Tangokuninkaan titteli on minulle se kaunein titteli, jonka suomalaisessa musiikissa voi saavuttaa.

Omana vahvuutenaan Kuhmonen pitääkin ääntään, joka sopii hyvin tangoon. Vahvuuksiksi hän laskee myös tunteellisuuden ja avoimuuden.

Tavoitteena vain kuningattaruus

40-vuotias Ailamari Vehviläinen sai vuoden 2004 Tangomarkkinoilla tangoprinsessan tittelin ja eteni viime vuonna finaaliin saakka. Tänä vuonna tavoitteena on tietysti saavuttaa kuningattaren arvo.

Vaikka Vehviläinen kokee, ettei hän ole kilpaillut kovinkaan paljoa, hän on voittanut iskelmälaulun suomenmestaruuden vuonna 2008 Kiuruvedellä ja Kotkan Ruusu -palkinnon vuonna 2006.

– Tangokuningattaruus on suuri unelmani ja koska olen vanhan iskelmän ja suomalaisen tangon suuri ystävä, koen että kuningattarena minulla olisi mahdollisuus laulaa rakastamaani musiikkia ja viihdyttää ihmisiä ilon kautta, Ailamari sanoo.

Matkan varrella hän on saanut tukea läheisiltään.

– Perheeni on tukenani ja mieheni kulkee 100-prosenttisesti tällää tangomatkalla rinnallani. Hyviä vinkkejä olen saanut tangoihin isältäni, joka on ihan suoraan antanut rakentavaa palautetta laulustani. Sain myös arvokasta apua laulunopettajaltani Atte Kekkoselta, Ailamari sanoo.

Tangokuningatar-finaali kilpaillaan torstaina 6. heinäkuuta ja Tangokuningas-finaali lauantaina 8. heinäkuuta Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .