Tanssi kokijaansa kiittää ja kumartaa

UudenPolvenMuseo

Tanssitapahtuma

14.8.2011
UudenPolvenMuseon tämänvuotinen tanssitapahtuma herätti satunnaistenkin ohikulkijoiden huomion, kun tienvarressa ajo-ohjeita viittoivat sutjakasliikkeiset tanssijat keltaisissaan.

Tanssiteatteri Krampin hyväntuulista liikenteenohjausta alkoi heti kaivata myös kaupungin normiliikennettä piristämään.

Tehdashallin sisällä tunnelma oli vastaanoton ja aiempien vuosien kaltaisesti lämmin ja inspiroiva. Se kutsui yleisöä sisäänsä ja antoi paljon ajattelemisen aihetta.

Mimiikkaa ja kontaktia

Monipuolinen ohjelma tarjosi maistuvia makupaloja tanssin kentän tuoreesta kirjosta.

Tehdashallin rouhealle lattialle ensimmäisenä astelivat Katariina Hiukka ja Paula Kettu, joiden Vuotti-teos ammensi raikkaasti kansantanssin perinteestä. Viime vuonna Tanssin Aika- festivaaleillakin nähty esitys sai pienistä eleistä ja asennoista irti hersyvää mimiikkaa.

Off/Balancen kantaesityksen Fragments liikemateriaalissa näkyi kontakti-improvisaation ilmava luonnosmaisuus. Elina Häyrysen ja Terhi Kuokkasen yhteistyönä syntynyt esitys toi tilan ottamisen ja etäisyyden vaihtelun tuoreella tavalla liikelaatuihin.

Läheisyys, välimatka ja näiden yhteensovittaminen eri variaatioin antoi otteita reaktioista ja tunnelmista, joita toisen tuleminen omaan henkilökohtaiseen tilaan tai siitä poistuminen synnyttää.

Tilattua tavaraa

Tanssitapahtuman tilausteos Vako sametissa tarjosi näytteen nuoren tekijäpolven kyvyistä. Sebastian Lopéz-Lehto, Johanna Saari ja Elisa Keisanen omaavat yhteistä tanssi- ja opintotaustaa, mikä näkyi myös esityksen luontevassa liikekemiassa.

Sarjatuotannon koneet ja pyörivät rullat muuntuivat tanssin kielessä hauskasti työn arkea kommentoivaksi materiaaliksi, ja näppylähanskoista tuli oivallinen ja mielikuvia virittelevä viestikapula liikerepertuaarin kuljettamiseen.

Katkelmia teoksista

Jyväskyläläislähtöisen ja nykyisin Lontoossa asuvan Anne-Maarit Kinnusen tanssi etsiytyi hiljaisuuden kautta uusin sisäisiin tiloihin.

Katkelma Oppositionist-teoksesta alkoi vaakatasosta lattialta yleisön odottaessa seisaaltaan hievahtamatta muutosta, jonka minimalistinen liike vähä vähältä synnytti. Liikkumaton tila muotoutui uudelleen kiertyvistä liikkeistä ja lopuksi ulos tilan - ja liikkeen - rajaehdoista.

Jyväskylän kesässä kantaesitetty Katutanssia näyttämöllä tarjosi tapahtuman loppupalaksi Sanaz Hassanin koreografiasta kolme kohtausta, jossa tanssivat Veera Malmivaara, Anni Minkkinen ja Liisa Tirkkonen.

Streettanssilajeja tyylikkään viihdyttävästi yhdistelevän esityksen rytmitys ja liikkeiden aksentit täsmäsivät yhteen napakan varmasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.