Tanssia aivokäyrien tahtiin – Hanna Poikonen vetää workshopeja, joissa liike ja neurotiede kietoutuvat toisiinsa

Hanna Poikonen aloitti 11-vuotiaana tanssimisen jyväskyläläisessä tanssikoulu Sarassa. Lajeina olivat muun muassa streetdance, break dance ja jazz.

– Vaikka tanssi on ollut minulle aina hyvin tärkeä, en koskaan ajatellut tekeväni siitä työtäni, hän sanoo.

Toisin kävin. Ammattitanssijaa Poikosesta ei tullut, mutta tanssi on silti kiinteä osa hänen tutkimustaan.

– Olen itse tanssinut pitkään ja toisaalta tutkinut lääketieteellistä tekniikkaa tai oikeastaan sen sisäistä pientä siivua eli aivokuvantamista. Kun huomasin, että sieltä on nousemassa tällainen uusi ala kuin tanssin neurotiede, ajattelin, että sehän on upeaa, jos pystyy yhdistämään kaksi intohimoaan.

Poikonen teki Aalto-yliopiston Teknillisessä korkeakoulussa diplomityön musiikin neurotieteestä ja väitteli keväällä tohtoriksi tanssin neurotieteestä. Nyt 33-vuotias Poikonen tekee jatkotutkimusta ja vetää WiseMotioniksi nimeämänsä menetelmän workshopeja esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa. Tulevana viikonloppuna kursseille voi osallistua Jyväskylässä. Seuraavat kurssit ovat Hongkongissa.

– Menetelmä muokkaa kehollista ajattelua, itsetuntemusta ja sanatonta vuorovaikutusta tanssin ja neurotieteen avulla. Työpajat alkavat ohjatulla improvisaatiolla, jossa on mukana muun muassa taijia, meditaatiota ja aivojen työmuistin haastamista. Sitten avaan puhumalla tätä koettua neurotieteen näkökulmasta ja lopuksi keskustellaan aiheesta yhdessä.

Poikonen kertoo kurssilaisille muun muassa siitä, kuinka tanssin avulla voidaan lievittää mielen ja kehon epätasapainoa. Jokainen tekee harjoitteen omalla taito- ja kuntotasollaan, eikä tanssitaustalla ole merkitystä.

Kahdeksan vuotta Espanjan Barcelonassa asunut Poikonen sanoo eri kansalaisuuksien reagoivan harjoituksiin eri tavalla.

– Esimerkiksi israelilaiset ja amerikkalaiset kokevat kosketuksen hankalaksi, kun taas suomalaiset ovat nopeasti valmiita ihokontakteihin.

Improvisaation aikana liikutaan niin ryhmänä, pareina kuin yksinäänkin.

– Harjoituksen vetäjänä ja siihen osallistuvana seuraan ryhmän valmiuksia ja päätän sen mukaan mitä voidaan tehdä ja mitä ei.

Poikosen mukaan tanssin neurotiedettä on toki tutkittu aikaisemminkin, mutta ala on vielä varsin tuore. Siksi alan pioneerit voivat verrattain vapaasti kehitellä tekniikoitaan. Esimerkiksi aivokuvantamislaitetta eli päähän laitettavaa uimamyssymäistä EEG:tä ei ole vielä pystytty kehittämään sellaiseksi, että se voisi tallentaa tanssin aikaista aivotoimintaa.

– Mutta tämä tulee varmasti toteutumaan muutaman vuoden sisällä, Poikonen arvelee.

Yleisöluento tanssin ja musiikin neurotieteestä 14.9. ja WiseMotion-työpajat Hyvinvointi Amidassa 16.9. www.wisemotionco.com

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .