Tanssiarvio: Kaikki kaikessa on eri taiteiden ja painotusten yhdistelyssä erityisen kiinnostava teos

Rohkea monitaiteisuus tuntuu tanssin kentässä yleistyvän ja monipuolistuvan ilahduttavasti

Terhi Kuokkanen

Kaikki kaikessa

Kantaesitys Kulttuuritalo Pop Upissa 2. 3. 2018

Kaikki kaikessa tuo näyttämölle kolme taiteilijaa, jotka sekoittavat liikkeen ja musiikin läsnäolon ja onnellisuuden tutkielmaksi. Terhi Kuokkasen koreografiassa kahden tanssijan lisäksi äänitaiteilija Joni Vanhanen on suuressa roolissa. Julia Högnabba tuo teokseen lausuttujen osien kautta kolmannen taiteenalan.

Äänisuunnittelu johdattelee, rakentaa tunnelman, mutta on näkymättömiin jäävän tekijän myötä usein alisteista näyttämöllä fyysisesti tapahtuvalle. Äänitaiteilijan tuominen näkyväksi ja reagoivaksi osaksi tuottaa siksi teokseen sen kiinnostavimman kerroksen. Synteettinen ääni ja sähkökitara ovat Vanhasen käsissä autonominen osansa teosta.

Teos käsittelee onnellisuuteen kurkottelua sekä niitä tuotteistettuja ja orgaanisia polkuja, joita merkityksen ja ilon tavoitteluun tarjotaan ja luodaan. Teoksen ydin liikkuu esiin läsnäoloa, johon Vanhasen loihtima äänimaailma tuo erityisen painon. Ääni ja liike yhdistyvät meditatiiviseksi hengitysharjoitukseksi, joka purkautuu työläyteen, sisäisen rauhan etsiminen suorittamiseen. Högnabban lausutussa näyttämöosuudessa etsitään lyhyitä hetkiä, melkein kliseisen arkista rakennuspalikkaa merkitykselle ja onnelle. Anne-Maarit Kinnusen virtaava ja kehämäinen liikekieli tuottaa tematiikan tulkintaan syvyyttä.

Onnellisuuden pyrkimys kaupallisine metodeineen tuo mieleen lähes pakonomaisia pyristelyn piirteitä. Liikkeellä kertova näyttää teoksessa ponnistelevan tavoittelun – saako onnen kiinni juoksemalla? Teos ei tee pilaa, mutta taittaa onnen etsinnän teesejä hiljaisempaan, mietiskelevämpään suuntaan.

Rohkea monitaiteisuus tuntuu tanssin kentässä yleistyvän ja monipuolistuvan ilahduttavasti. Kaikki kaikessa on eri taiteiden ja painotusten yhdistelyssä erityisen kiinnostava teos.

Koreografia: Terhi Kuokkanen. Esiintyjät: Julia Högnabba, Anne-Maarit Kinnunen ja Joni Vanhanen. Äänisuunnittelu ja sävellys: Joni Vanhanen. Tuotanto: Antti Lähdesmäki ja Keski-Suomen Tanssin Keskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.