Tanssiarvio: Naisen elämän kiertokulku

Kuopio Tanssii ja Soi

Hanna Brotherus Company

to be

Kantaesitys 17.6.2017

”Olla” – olla mitä, ja millainen?

Koreografi Hanna Brotheruksen Kuopion tanssifestivaalilla kantaesityksensä saanut teos to be kertoo tarinaa naisen – ihmisen – matkasta.

On lapsi (Lorenia Lönnqvist), ja on vanha nainen (Ritva Kattelus). He tulevat näkyviksi videoprojisoinneissa, jotka reunustavat näyttämöä. Sitten on vielä keski-ikäinen nainen (Sini Länsivuori), joka tanssii tytön ja iäkkään naisen keskellä.

Tämä arvoitus ratkeaa vaivattomasti: katson naisen elämää sen alusta vuosikymmenten päähän. Lorenia, Sini ja Ritva muodostavat jatkumon. He voisivat olla isoäiti, äiti ja tytär, lenkkejä pitkässä ketjussa.

Kuinka näemme itsemme? Mitä ominaisuuksia siirrämme tyttärillemme ja heidän tyttärilleen? Mitkä siirtyvät tahtomattamme kenties perimässä tai piintyneiden mallien kautta?

Katsoin esitystä myös toisenlaisena jatkumona, kun mietin polkuani lapsuudesta alkavaan vanhuuteen. Lapsenlapselle ei-niin-kimmoisa iho on pehmeä ilo. Peili heijastaa naisen, jonka silmissä näkyvät kaipaus ja riemu, surukin. Elämä kietoutuu spiraaliksi: voi samanaikaisesti olla lapsi, aikuinen ja vanheneva nainen.

Hanna Botheruksella on harvinainen kyky nähdä toinen ihminen. Sen lisäksi hän uskaltaa tulla liki, ja sama rohkeus olla paljaana on kaikilla kolmella esiintyjällä. Äärimmäisen kaunista ja koskettavaa.

Sini Länsivuoren tanssijan lahjoja ei tarvitse esitellä: lavakarisma ja intensiteetti sädehtivät. Katsojille välittyi tunteiden skaala rauhallisesta viipyilevyydestä tempoilevaan malttamattomuuteen.

Esityksen musiikki ja videoprojisoinnit olivat kiinteä osa teoksen hienovireistä maailmaa. Toivon teokselle pitkää ikää ja paljon katsojia.

Koreografia: Hanna Brotherus. Sävellys: Johannes Brotherus. Valosuunnittelu: Mateus Manninen. Videosuunnittelu: Ari Virem. Dramaturgia: Marie Kajava. Visuaalinen konsultaatio: Auli Turtiainen. Tanssi: Sini Länsivuori. Tanssi videolla: Ritva Kattelus, Lorenia Lönnqvist.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .