Tanssitaiteilija Teija Häyrysen syksyn työskentely Kinkomaan Hannalan ja Korpilahden Iltatähden hoivakodeissa huipentuu Itsenäisyysjuhlatansseihin

Taiteilijoiden residenssitoimintaa on järjestetty Jyväskylän kaupungin vanhusten hoivakodeissa vuodesta 2015. Järjestelyssä taiteilija on pidemmän aikaa läsnä hoitolaitoksen arjessa ja tekee taidetta yhdessä asukkaiden kanssa.

Ensimmäisenä vuorossa oli tanssitaiteilija Helena Ratinen, ja tällä viikolla päättyy toisen tanssitaiteilijan, Teija Häyrysen syyskuussa alkanut residenssijakso. Väliin mahtuu muutakin taidetta: vuonna 2016 residenssitaiteilijana oli kuvataiteilija Satu Kivi (ent. Salminen), osin yhdessä toisen kuvataiteilijan Janika Regelinin kanssa. Vuonna 2017 hoivayksiköissä koettiin klovneriaa, kun taiteilijana työskenteli sairaalaklovni Jouko Enkelnotko.

– Kokemukset ovat olleet erittäin hyvät, ja ensi syksynä on tarkoitus jatkaa, sanoo Helena Hjelt, Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen ohjaaja.

Teija Häyrynen työskenteli Kinkomaan Hannalan ja Korpilahden Iltatähden hoivakodeissa. Työn erityisiä painopisteitä ovat olleet kosketus ja henkilökohtainen kohtaaminen.

– Teija on käynyt vuodepotilaidenkin huoneissa. Myös asukkaat, jotka eivät jaksa lähteä yhteisiin tiloihin, ovat saaneet henkilökohtaisen kohtaamisen taiteilijan kanssa, Hjelt kertoo.

– On ollut todella antoisaa, sanoo Häyrynen.

Hänen mukaansa tällä kertaa myös asukkaat ovat tanssittaneet taiteilijaa, sillä lähtökohta koreografioiden tekemisessä on ollut tyypillisesti asukkaan toive tai vihje.

Tämänkaltainen residenssityöskentely oli Häyryselle ensimmäinen, mutta jo parinkymmenen vuoden ajan hän on esiintynyt hoivakodeissa.

Häyrysen residenssijakso huipentuu keskiviikkona järjestettäviin Itsenäisyysjuhlatansseihin. Tilaisuuksissa Häyrynen tanssii ainakin yksin ja asukkaiden kanssa. Ohjelma on koostettu syksyn aikana hoivakodeissa kertyneestä ja tuotetusta materiaalista.

Sekä Korpilahden (kello 13) että Kinkomaan (kello 17.30) tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

– Tervetuloa, toivottaa Häyrynen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .